Κρίσιμες ώρες για τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή σε ολόκληρη την οκταετή διακυβέρνηση της χώρας από αυτόν την Τρίτη, όταν το κοινοβούλιο που αριθμεί 400 έδρες, αποφαίνεται με μυστική ψηφοφορία για μια πρόταση εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Η συζήτηση σχετικά με την πρόταση, η οποία χρειάζεται απλή πλειοψηφία για να εγκριθεί, ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 μ.μ. τοπική ώρα στην Εθνοσυνέλευση στο Κέιπ Τάουν και έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει 85 λεπτά,

οπότε θα διανεμηθούν ψηφοδέλτια και θα γίνει η ψηφοφορία στην αίθουσα. Ο Μπαλέκα Μπέτε, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, θα αναλάβει προσωρινά πρόεδρος της χώρας, αν ο Ζούμα εκδιωχθεί και τότε οι βουλευτές θα πρέπει να εκλέξουν τον αντικαταστάτη του Ζούμα εντός 30 ημερών. Σε αδυναμία εκλογής, θα προκηρυχθούν γενικές εκλογές. Μαζί με τον πρόεδρο, θα πρέπει να αποχωρήσει και ολόκληρο το επιτελείο του Ζούμα.

Η θητεία του Ζούμα έχει μολυνθεί από μια σειρά από σκάνδαλα που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και συνέβαλαν στην είσοδο της οικονομίας σε ύφεση. Ενώ το κυβερνών κόμμα παρότρυνε τα μέλη του να μην επιτρέψουν σε μια πρόταση της αντιπολίτευσης να καταργήσει την κυβέρνησή του, η μοίρα του Ζούμα θα στηριχτεί σε δεκάδες βουλευτές του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, οι οποίοι πλήττονται από τις αποφάσεις και τις πολιτικές του.

Keywords
Τυχαία Θέματα