Η Πολωνία ξαναφέρνει στο προσκήνιο τις πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Πολωνίας εντείνουν τις εκκλήσεις ώστε η χώρα να ζητήσει επανορθώσεις από τη Γερμανία για ζημίες που προκλήθηκαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για εξέλιξη που ενδεχομένως θα επιδεινώσει το χάσμα μεταξύ του μεγαλύτερου ανατολικού μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέους Μοραβιέτσκι εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η Πολωνία "σφαγιάστηκε" από την γείτονα της, Γερμανία, στον πόλεμο, αντανακλώντας τις πρόσφατες δηλώσεις

του υπουργού Άμυνας Άντονι Μασιέρεβιτς και του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Τον περασμένο μήνα, ο τελευταίος συνέδεσε τη ναζιστική εισβολή με το ηθικό δικαίωμα της Πολωνίας για βοήθεια από την ΕΕ, η οποία ΕΕ σταθμίζει πιθανές κυρώσεις κατά της Πολωνίας για παραβίαση των προτύπων του Ένωσης σχετικά με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

"Οι ιστορικοί λογαριασμοί δεν έχουν διευθετηθεί, αυτό είναι προφανές", δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στους δημοσιογράφους την Τρίτη στη Βαρσοβία. "Αυτό είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο από την σημερινή οικονομική ζωή και πιστεύω ότι οι εταίροι μας στη Γερμανία το καταλαβαίνουν."

Ένας νομοθέτης από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Δικαιοσύνης του Κατσίνσκι ζήτησε την περασμένη εβδομάδα μια κοινοβουλευτική ανάλυση σχετικά με το εάν η Πολωνία έχει λόγους να ζητήσει αποζημίωση από τη Γερμανία. Μια τέτοια απαίτηση μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις κι ένταση στη χώρα των 38 εκατομμυρίων έναντι του μεγαλύτερου οικονομικού εταίρου της, καθώς το εμπόριο με τη Γερμανία ανέρχεται σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο - περισσότερο από το ένα τέταρτο των πολωνικών εισαγωγών και των εξαγωγών και περισσότερο από τις επόμενες πέντε χώρες στη σχετική λίστα. Υπογραμμίζει επίσης μια αυξανόμενη τάση στην οποία ορισμένα μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, επιδιώκουν εθνικά συμφέροντα με τρόπους που δημιουργούν εντάσεις με άλλα κράτη.

Μεταξύ της κατάρρευσης του κομμουνισμού το 1989 και το 2004, όταν η Πολωνία προσχώρησε στην ΕΕ, οι επόμενες κυβερνήσεις κήρυξαν το θέμα των αποζημιώσεων πολέμου από τη Γερμανία λήξαν, με βάση μια δήλωση της κομμουνιστικής διοίκησης του 1953 στη Βαρσοβία και των συνθηκών του 1970 και του 1990 με τη Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα