Κουβέιτ: Έκδοση ομολόγων αξίας οκτώ δισ. δολ.

Στην έκδοση του πρώτου διεθνούς ομολόγου του, με στόχο την άντληση οκτώ δισ. δολαρίων, προχωρά το Κουβέιτ, σε μία ακόμη ένδειξη ότι οι κυβερνήσεις των πετρελαιοπαραγωγών χωρών αναζητούν τη βοήθεια των επενδυτών για να καλύψουν τα ελλείμματά, με δεδομένη και την υποχώρηση της τιμής του μαύρου χρυσού.

Η χώρα προχωρά στην έκδοση 5ετούς ομολόγου, συνολικού ύψους 3,5 δισ. δολαρίων και ενός 10ετού αξίας 4,5 δισ. δολαρίων. Όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές υπάρχουν, ήδη, προσφορές

που αγγίζουν το επίπεδο των 29 δισ. δολαρίων.

Η κυβέρνηση του Κουβέιτ είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο του 2016 ότι θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων αξίας 10 δισ. δολαρίων απευθυνόμενη στους διεθνείς επενδυτές, με άμεσο στόχο να καλύψει το έλλειμμα προϋπολογισμού, το οποίο εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος στα 32 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη επιτυχημένη προσπάθεια δανεισμού μέσω των αγορών διαπραγμάτευσης ομολόγων από χώρα του Περσικού Κόλπου, μετά την έκδοση χρεογράφων 17,5 δισ. δολαρίων από τη Σ. Αραβία και εννέα δισ. δολαρίων από το Κατάρ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2016.

Το 2016 οι κυβερνήσεις των χωρών του Περσικού Κόλπου συγκέντρωσαν, από τις ομολογιακές αγορές, το ποσό των 48 δισ. δολαρίων, το οποίο είναι το υψηλότερο από το 2007.
Σημειώνεται ότι ανάδοχοι της έκδοσης του Κουβέιτ είναι οι Citigroup, HSBC Holdings, JPMorgan Chase & Co., Deutsche Bank, NBK Capital και Standard Chartered.

Keywords
Τυχαία Θέματα