Κορωνοϊός: Τρία σενάρια για την πανδημία το φθινόπωρο

Tην εξέλιξη του τέταρτου επιδημικού κύματος προσπαθούν να προβλέψουν οι ειδικοί, με τον Αύγουστο να θεωρείται κομβικός μήνας για το επερχόμενο φθινόπωρο. Ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό σενάριο για την πορεία της επιδημίας και πότε θα ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου που θα τονώσει τη στατικότητα του τείχους ανοσίας μαζί με τα θαυματουργά φάρμακα που ενισχύουν τη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών; Ποια είναι τα δύο ελληνικά χωριά που έχουν ήδη χτίσει ανοσία δείχνοντας τον δρόμο για τη μετατροπή της λοίμωξης COVID-19 σε εποχική νόσο όπως η γρίπη;

Με φθίνουσα πορεία της

επιδημίας υποδέχτηκε η χώρα τον Ιούνιο -καταγράφηκε μόλις το 1/4 των κρουσμάτων και των θανάτων συγκριτικά με τον Απρίλιο- κάνοντας επιστήμονες και Πολιτεία να ευελπιστούν ότι ο κορωνοϊός τίθεται σε έλεγχο χάρη στον ταχύ εμβολιαστικό ρυθμό των περίπου 100.000 χορηγούμενων δόσεων ημερησίως. Το 65% των ενηλίκων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ το ποσοστό εκείνων που έχουν πετύχει ανοσία διά της νόσησης εκτιμάται σε 10%-20%.

Ωστόσο, η υπερμεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα», που από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου άρχισε να δείχνει τα δόντια της -αύξηση της τάξης του 23% σε εβδομαδιαία βάση στα ημερήσια κρούσματα- έχει ήδη «μουτζουρώσει» την εικόνα ενός… ξέγνοιαστου ελληνικού καλοκαιριού! Μέχρι και προχθές, Παρασκευή, προτελευταία ημέρα του Ιουλίου είχαν διαγνωστεί συνολικά τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού 67.367 νέα κρούσματα και 238 νέοι θάνατοι, συγκριτικά με τα 18.293 νέα κρούσματα και 584 θανάτους τον Ιούνιο, δηλαδή 60% μείωση στους θανάτους, αλλά 368% αύξηση στα κρούσματα.

Θα δώσει, λοιπόν, ο δύσκολος Ιούλιος τη σκυτάλη σε έναν ζόρικο Αύγουστο με μια νέα έξαρση που θα δοκιμάσει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της κοινωνίας το φθινόπωρο; Ή ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού θα θέσει τις βάσεις για τη μετατροπή της COVID-19 σε εποχική νόσο;

Η αισιόδοξη νότα

Το προγνωστικό μοντέλο της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης δημιουργεί μια αισιόδοξη νότα για την πορεία της επιδημίας. «Με την τωρινή εικόνα φαίνεται να επαληθεύεται το ευμενέστερο σενάριο με ημερησίως έως το πολύ 3.500 κρούσματα (μέσος κυλιόμενος αριθμός 7 ημερών) με χρονικό ορίζοντα έως τις 15 Αυγούστου. Εν συνεχεία προβλέπεται σχετική σταθεροποίηση στο υψηλό αυτό φορτίο που θα ακολουθηθεί από αργή αποκλιμάκωση προς τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου», εξηγεί μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Εκτιμά δε ότι, παρά την ήπια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, ο ρυθμός είναι σχετικά χαμηλός αναλογικά με τον υψηλό αριθμό ημερήσιων νέων κρουσμάτων, με αποτέλεσμα η πίεση στα νοσοκομεία να είναι διαχειρίσιμη και τον Αύγουστο παρά τη μεγάλη κινητικότητα των πολιτών. «Ο μικρός αριθμός εισαγωγών παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός, είτε αφορά την ήπια νόσηση είτε την ανάγκη διασωλήνωσης.

Ετσι λοιπόν η βραχυχρόνια πρόβλεψη τριών εβδομάδων του μοντέλου μας εκτιμά τις νοσηλείες σε έως 300 ανά ημέρα με αναλόγως διαχειρίσιμη ήπια αύξηση των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)», συμπληρώνει ο διευθυντής στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομείο ημερησίως λόγω COVID-19, κατ’ εκτίμηση το 5% θα χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ. Το δημόσιο σύστημα υγείας στην παρούσα φάση διαθέτει 4.108 απλές κλίνες COVID και 446 ΜΕΘ COVID. Μέχρι προχθές Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», νοσηλεύονταν 1.005 ασθενείς σε απλές κλίνες και 175 σε ΜΕΘ.

Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα