Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι για το νέο πρόγραμμα

Πέντε κατηγορίες παρεμβάσεων για εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες επιδοτούνται με το νέο “Εξοικονομώ” που, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα «τρέξει» από το φθινόπωρο. Πρόκειται για την εγκατάσταση κουφωμάτων / συστημάτων σκίασης / αερισμού, θερμομόνωσης, συστημάτων παροχής ζεστού νερού χρήσης, συστημάτων θέρμανσης / ψύξης και «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης της ενέργειας. Αναλυτικά οι επιδοτούμενες παρεμβάσεις κατηγοριοποιούνται ως εξής:

1. ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ/ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΚΙΑΣΗΣ/ΑΕΡΙΣΜΟΣ

Πλαίσια αλουμινίου, ξύλου ή PVC
με υαλοπίνακα για παράθυρο και εξωστόθυραΜόνον υαλοπίνακες (Χωρίς αντικατάσταση πλαισίου για περιπτώσεις διατηρητέων και κτηρίων εντός παραδοσιακών οικισμών)Εξωτερικό προστατευτικό φύλλο (σύστημα Κουτί-Ρολό, ή Εξώφυλλο)Λοιπά σταθερά ή κινητά συστήματα σκίασηςΣυστήματα Μηχανικού Αερισμού με ανάκτηση θερμότητας

2. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Θερμομόνωση δώματος εξωτερικάΘερμομόνωση στέγης ή οριζόντιας οροφής κάτω από μη θερμομονωμένη στέγηΘερμομόνωση εξωτ. τοιχοποιίας, φέροντος οργανισμού, δαπέδου επί εδάφους επί πιλοτής, ή μη θερμαινόμενου χώρου, με επικάλυψη με συνθετικό επίχρισμαΘερμομόνωση εξωτ. τοιχοποιίας, φέροντος οργανισμού, δαπέδου επί πιλοτής, ή μη θερμαινόμενου χώρου, με επικάλυψη με ελαφρά πετάσματα

3. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΟΧΗΣ Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ)

Ηλιακό θερμοσιφωνικό σύστημα συλλέκτη – ταμιευτήρα αποθήκευσης ΖΝΧΗλιoθερμικό σύστημα συλλέκτη – ταμιευτήρα αποθήκευσης ΖΝΧ βεβιασμένης κυκλοφορίαςΗλιoθερμικό σύστημα παροχής ΖΝΧ και υποβοήθησης θέρμανσης χώρουΑντλία θερμότητας4. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ/ΨΥΞΗΣΔιατάξεις αυτομάτου ελέγχου λειτουργίας συστήματος θέρμανσηςΣύστημα καυστήρα – λέβητα Φυσικού Αερίου / ΥγραερίουΣύστημα Α/Θ (Θέρμανσης – Ψύξης / Ελάχιστη απαίτηση ενεργειακής σήμανσης στους 55oC)Σύστημα γεωθερμικής αντλίας θερμότηταςΣύστημα συμπαραγωγής Φ.Α. (ΣΗΘΥΑ)Σύστημα λέβητα βιομάζας – πελλέτας ξύλου)Αντλίες θερμότητας αέρα – αέρα διαιρούμενου τύπου (split unit) για θέρμανση/ψύξη χώρουΣυστήματα Μηχανικού Αερισμού με ανάκτηση θερμότητας

5. ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ

Συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home)Αναβάθμιση φωτισμού (μόνον για πολυκατοικία)

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, οι αιτήσεις θα αξιολογούνται με ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια ενώ τα ποσοστά ενίσχυσης κλιμακώνονται μέχρι 75 % με δυνατότητα κάλυψης του υπόλοιπου μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά την παρουσίαση του προγράμματος «το “Εξοικονομώ” αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχουμε θέσει για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Επίσης, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, με τον περιορισμό του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά, ενισχύοντας παράλληλα την ανάπτυξη με την τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι το πρόγραμμα έχει στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών, αριθμός που ξεπερνά όλα τα προηγούμενα προγράμματα. «Το “Εξοικονομώ” συγκαταλέγεται μεταξύ των δράσεων με έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα με άμεσο όφελος για τους πολίτες, αλλά και την απασχόληση, καθώς δημιουργεί άμεσα κύκλο εργασιών σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε εξάλλου ότι με το νέο τρόπο αξιολόγησης των αιτήσεων διασφαλίζεται η απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων στο σύνολό τους διότι εκτός από τις αιτήσεις που θα αξιολογηθούν θετικά θα υπάρχει και λίστα επιλαχόντων, οι οποίοι θα εντάσσονται στο πρόγραμμα όταν θα υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι.

Διαβάστε ακόμη:

Λάθος εκκαθαριστικά: Απειλούνται και με πρόστιμα όσοι έπεσαν «θύματα» του Taxisnet

Stress tests: Θετική έκπληξη από την Ελλάδα – Οι εκτιμήσεις των Autonomous Research, Axia & BNP Paribas

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Αυτοί είναι οι δισεκατομμυριούχοι που επενδύουν στον “Greek Freak”

Keywords
Τυχαία Θέματα