Χειμωνιάτικο σκηνικό σε όλη την Ελλάδα - Χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν

Στην... κατάψυξη είναι η χώρα τις τελευταίες ώρες με το τις πρώτες νιφάδες να έχουν κάνει ήδη από χθες την εμφάνισή τους σε πολλές περιοχές. Η παγωνιά θα συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Αναλυτικά σήμερα, Τετάρτη, αναμένονται αρχικά νεφώσεις με βροχές σε όλη τη χώρα, ενώ χιονοπτώσεις ή χιονόνερο θα σημειωθούν στο ορεινά όλης της χώρας. Όμβροι ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νότιο Αιγαίο και Ιόνιο, και τις παράκτιες περιοχές της δυτικής και ανατολικής Στερεάς και Πελοποννήσου.

Πιθανότατα οι χιονοπτώσεις να επεκταθούν σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, σε ορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, την Κρήτη, την Ήπειρο, την Εύβοια, τις Σποράδες, την Πελοπόννησο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και σταδιακά θα σταματήσουν από το πρωί στη Θράκη, από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο, και προς το βράδυ στη Θεσσαλία. Παγετός και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα θα σημειωθεί στα ορεινά όλης της χώρας και στις πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάσουν σε εντάσεις 9 μποφόρ και πιθανόν πρόσκαιρα τοπικά 10 μποφόρ, προκαλώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Τα χιόνια θα συνεχιστούν σήμερα:
1. Στα πεδινά της Μακεδονίας, της Θράκης της Θεσσαλίας και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου (κάτω από 200 μέτρα υψόμετρο)
2. Σε ορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και την Κρήτη καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς, της Εύβοιας, των Σποράδων, της Πελοποννήσου, και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (από 400 έως 600 μέτρα υψόμετρο)

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Στα θαλάσσια και παραθαλάσσια νεφώσεις με βροχές και κυρίως στις νοτιότερες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά και ημιορεινά χιονοπτώσεις (ενδεικτικό υψόμετρο 400-600 μ.). Βαθμιαία και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις και χιονόνερο ή χιόνι στα παραθαλάσσια. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 300-500 μ.). Βαθμιαία και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές, χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στα βόρεια τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια στα γύρω ορεινά και πιθανώς στα βόρεια προάστια (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία:Από 4 έως 8 βαθμούς. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου

Ο καιρός με χάρτες ως και το Σάββατο

Την Πέμπτη (01/12) στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά, με βαθμιαία βελτίωση από τα βόρεια. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες στα βόρεια με πιθανότητα παροδικών ασθενών χιονοπτώσεων ή χιονόνερου στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι στα δυτικά βόρειοι 5 με 6 και στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια. Η θερμοκρασία σε βαθμιαία άνοδο από τα δυτικά. Ισχυρός παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Η Πέμπτη θα είναι η ημέρα με το μεγαλύτερο κρύο όπως φαίνεται στον χάρτη με τις θερμοκρασίες δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους

Την Παρασκευή (2/12) αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία στα δυτικά και νότια θα αυξηθούν και είναι πιθανό στα δυτικά να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 4 με έξι μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα ενώ τοπικός παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια.

Παγωνιά σε μεγάλο μέρος της χώρας και την Παρασκευή, όπως φαίνεται στον χάρτη με τις θερμοκρασίες δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους την Παρασκευή

Το Σάββατο (3/12) αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές στα δυτικά, τα νότια και βαθμιαία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα στα πελάγη τοπικά έξι μποφόρ. Όσο για τη θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Κλειστά σχολεία - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Η σφοδρή χιονόπτωση, οι χαμηλές θερμοκρασίες που φτάνουν έως τους -5 βαθμούς κελσίου και ο παγετός στο επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

Η Αστυνομική διεύθυνση δυτικής Μακεδονίας προειδοποιεί τους οδηγούς ότι χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή Οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην επαρχιακή Οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας) από το 8ο χλμ. έως το 25ο χλμ. και στον δρόμο που συνδέει το δημοτικό διαμέρισμα του Αετού με το Νυμφαίο Φλώρινας καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού δικτύου της Π.Ε. Κοζάνης. Στην Εγνατία οδό λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ισχυρών ανέμων συνιστάται στους οδηγούς να διατηρούν χαμηλές ταχύτητες στα οχήματά τους.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου των νομών Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Κιλκίς.

Η κακοκαιρία που ξεκίνησε από χθες το απόγευμα επηρεάζει και την λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Δυτικής Μακεδονίας. Έτσι στο Δήμο της Φλώρινας εξαιτίας της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών τα σχολεία για την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά οι παιδικοί σταθμοί.

Την ίδια στιγμή στο Δήμο Πρεσπών και στο Δήμο Αμυνταίου τα σχολεία θα ξεκινήσουν στις 9.15 το πρωί. Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Κοζάνης τα σχολεία στην πόλη θα ξεκινήσουν στις 9.15 το πρωί ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου. Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία στον Δήμο Σερβίων Βελβεντού ενώ τα σχολεία στο Δήμο Εορδαίας θα λειτουργήσουν κανονικά. Επίσης στον δήμο Βοϊου τα σχολεία θα λειτουργήσουν με μια ώρα καθυστέρηση.

Στο Δήμο Καστοριάς θα ξεκινήσουν με μια ώρα καθυστέρηση ενώ στο Δήμο 'Αργους Ορεστικού τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Στο Δήμο Γρεβενών όλες οι σχολικές μονάδες θα ξεκινήσουν με μια ώρα καθυστέρηση.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Χορτιάτη, Εξοχή, Ασβεστοχώρι, όπως επίσης στο Φίλυρο, ενώ στο δήμο Ωραιοκάστρου δεν θα λειτουργήσουν το 1ο και 2ο Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου. Το ίδιο ισχύει για τον βρεφονηπιακό σταθμό Μελισσοχωρίου.

Δεμένα τα πλοία σε Ραφήνα, Λαύριο - Κλειστό το Ρίο Αντίρριο

Σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και κατά τόπους φθάνουν στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα και Ρίο-Αντίρριο.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά ενώ κλειστή παραμένει η γραμμή Καβάλα-Πρίνου.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις των δρομολογίων

Στα λευκά «ντύθηκε» η χώρα

Στο μεταξύ, τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους χθες, Τρίτη, στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, αλλά και στην Πάρνηθα. Σε περιοχές όπως η Φλώρινα και η Κοζάνη σημειώθηκαν ασθενείς χιονοπτώσεις, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Χιόνια έπεσαν και στην κεντρική Μακεδονία, καθώς χιόνισε στις γύρω ορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Δείτε φωτογραφίες του seleo από τη Θεσσαλονίκη

Από το μεσημέρι της Τρίτης χιόνισε και στη Θεσσαλία, ενώ νωρίς το απόγευμα άρχισε να χιονίζει ακόμα και στην Πάρνηθα, αλλά και στα ορεινά της Πελοποννήσου. Στο μεταξύ, προβλήματα προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε τη Δευτέρα στο νησί της Λέσβου, ενώ από την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην Κρήτη, προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες στο νομό Ηρακλείου.

Εν τω μεταξύ ο χιονιάς έφτασε και στη Μαγνησία, κυρίως στα ορεινά του Πηλίου, όπου ξεκίνησε η χιονόπτωση από τις 7 το απόγευμα της Τρίτης και σταδιακά έχει αρχίσει να ασπρίζει στέγες και ύπαιθρο, αλλά χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τους δρόμους.

Η θερμοκρασία στα Χάνια του Πηλίου κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσε στους -7.
Στο Βόλο έριξε χιονόνερο, ενώ η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, είναι έτοιμη με δεκάδες μηχανήματα να αποχιονίσουν τους δρόμους εφ' όσον χρειασθεί.

Δείτε βίντεο με τα πρώτα χιόνια

Πηγή: thessnews.gr, thestival.gr, seleo.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα