Κομισιόν: Στα 700 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες

Το ποσό των 700 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια προτείνει να διατεθεί η Κομισιόν στις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης προκειμένου να βοηθήσει το ανθρωπιστικό τους έργο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Αρμόδιος για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτιστικής προστασίας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε το ακριβές ποσό που θα δοθεί στην Ελλάδα καθώς όπως είπε αυτό θα συζητηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Επισήμανε δε πως τα χρήματα αυτά αποτελούν πρόσθετη οικονομική στήριξη από αυτά που έχουν δοθεί για τη δημιουργία hot spots στην χώρα.

Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξε αυτό το χρόνο θα ζητηθούν από το ευρωπαικό συμβούλιο και το ευρωκοινοβούλιο τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ, του χρόνου άλλα 200 εκατ. ευρώ και το 2018 άλλα 200 εκατ. ευρώ.

Αυτό τα χρήματα είναι για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των προσφύγων όπως τροφή, στέγη, νερό, φαγητό. Διευκρίνισε δε πως αυτό θα γίνει με την στενή συνεργασία των κρατών με τα τις ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη η πρόταση αυτή θα δώσει μια ευρωπαϊκή απάντηση που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη κ τον ανθρωπισμό ωστόσο υπογράμμισε πως το ανθρωπιστικό αυτό σχέδιο θα μειώσει μεν το ανθρωπιστικό πρόβλημα των προσφύγων στην Ευρώπη αλλά δεν θα το λύσει. Για να υπάρχουν βιώσιμες λύσεις όπως είπε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στις ριζες του, δηλαδή στη Συριά, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα