Κομισιόν: Καταγραφή προόδου και όχι συμφωνία στο Eurogroup

Του Ιωάννη Αντύπα

Το έδαφος για νέες καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνίας, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, προετοιμάζει η Κομισιόν, στον απόηχο των διεργασιών στην Ουάσινγκτον και την ώρα που και η ίδια η κυβέρνηση δηλώνει πως στόχος τώρα, μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου, είναι μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στον ανταποκριτή του Newmoney.gr στις Βρυξέλλες πως δεν προβλέπεται να υπάρξει συμφωνία στο

κρίσιμο Eurogroup του Άμστερνταμ.

Ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως έγιναν εποικοδομητικές συνομιλίες στην Ουάσιγκτον και το Eurogroup της Παρασκευής θα αποτελέσει ένα «σημαντικό σημείο για την καταγραφή προόδου».

Παράλληλα ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται να επιστρέψουν σήμερα και αύριο στην Αθήνα έτσι ώστε να συνεχίσουν οι διαβουλεύσεις και επανέλαβε πως ο στόχος παραμένει να βρεθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. «Η επιτυχία των διαπραγματεύσεων κρίνεται από όλες τις πλευρές και όχι μόνο από την Επιτροπή» είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας τη σημασία συνεργασίας μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναλυτικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως:

«Έπειτα από εποικοδομητικές συνομιλίες στην Ουάσιγκτον οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στην Ελλάδα σήμερα και αύριο, με τον στόχο να παραμένει η επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Το Eurogroup της Παρασκευής στο Άμστερνταμ θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για καταγραφή της προόδου που έχει γίνει. Η επιτροπή δεν θα κάνει εικασίες για τις διαπραγματεύσεις, όμως εργαζόμαστε από κοινού με την Ελλάδα και τους υπόλοιπους θεσμούς για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

«Έχουμε κάνει πρόοδο και η δυναμική πρέπει να συνεχιστεί αλλά η επιτυχία βασίζεται σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και όχι μόνο στην Επιτροπή. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να έχουμε συμφωνία».

Η κατάληξη των πολύμηνων διαπραγματεύσεων σε Αθήνα και Ουάσιγκτον οδηγεί σε πακέτο «όλα μέσα», δηλαδή και μέτρα 5,4 δισ. από τώρα όπως τα έχει προτείνει η κυβέρνηση, αλλά και «μέτρα ρεζέρβα», ύψους 3,5δισ. ευρώ, που θα ληφθούν μετά, ενδεχομένως και αυτόματα, όπως τα θέλουν οι δανειστές.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία «ρήτρα μηδενικής απόκλισης» από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, με βάση την οποία, αν σε πχ 6 ή 12 μήνες φανεί ότι το «μείγμα» μέτρων που φέρνει τώρα η κυβέρνηση (δηλαδή 2,6 δισ. από νέους άμεσους και έμμεσους φόρους + 1,8 δισ. από αυξήσεις κρατήσεων για τους ασφαλισμένους) πέσει έξω και δεν αποδώσει όσα έλεγαν οι προβλέψεις της, η ίδια η κυβέρνηση (ή κάποια επόμενη ως το 2018) θα παίρνει αμέσως πρόσθετα «μέτρα-ρεζέρβα» για να πιάσει το στόχο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα