Σουηδία: Oι κανόνες πάταξης οικονομικού εγκλήματος προκαλούν πρόβλημα στο προσφυγικό

Oι ευρωπαϊκές τράπεζες προσπαθούν να καταλάβουν πως θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πρόσφυγες, τη στιγμή που πρέπει να ακολουθούν κατά γράμμα τους κανόνες που δεν επιτρέπουν ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Τα νέα προαπαιτούμενα για τις τράπεζες όσον αφορά την επιβεβαίωση των στοιχείων των πελατών τους θα δυσκολέψουν τους πρόσφυγες χωρίς

ταυτότητα στο να ανοίξουν νέο τραπεζικό λογαριασμό. Χωρίς τραπεζικό λογαριασμό, οι πρόσφυγες θα πληρώνονται πολύ δύσκολα.

Πρόκειται για μία κατάσταση βγαλμένη από βιβλίο του Franz Kafka: Μία γραφειοκρατία η οποία δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους να "γεμίσουν" τις ελλείψεις σε θέσεις-κλειδιά της οικονομίας.

Το πρόβλημα αυτό είναι έκδηλο στη Σουηδία η οποία έχει αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων μεταναστών που ξέφυγαν από τη σύγκρουση στη Συρία ή στο Αφγανιστάν.

Το 2015, περίπου 163.000 μετανάστες κατέφτασαν στη Σουηδία, λόγω των γενναιόδωρων κανόνων μετανάστευσης και το σωστά διαχειρισμένο σύστημα πρόνοιας. Παρόλα αυτά, λιγότεροι από 500 από αυτούς που περιμένουν να τους δοθεί άσυλο έχουν βρει δουλειά. Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι πως υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας στη Σουηδία, η οποία αυτή τη στιγμή περνά φάση οικονομικής ανάπτυξης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Το πρόβλημα με το άνοιγμα λογαριασμών, όμως, παραμένει. Σύμφωνα με στέλεχος του σωματείου τραπεζιτών της Σουηδίας, το 75% των προσφύγων δεν περνούν τους ελέγχους.

Κι όμως, ο χρόνος τελειώνει, αφού όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν υιοθετήσει νομοσχέδια τα οποία θα σιγουρεύουν πως οι πολίτες έχουν όλοι πρόσβαση σε βασικές τραπεζικές υπηρεσίες, μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα