Κομισιόν: «Η έξοδος της Ελλάδας απ' την Ευρωζώνη δεν ήταν, ούτε θα είναι επιλογή»

Του Στέλιου Μορφίδη

Πολλαπλά μηνύματα προς την ελληνική πλευρά φρόντισε να στείλει η Κομισιόν, έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα και ενόψει της διαπραγμάτευσης για τη β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το φθινόπωρο.

Αποφεύγοντας, ακολουθώντας την πάγια τακτική, να σχολιάσει τις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ για «Plan B» της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο αναπλ. εκπρ. Τύπου της Κομισιόν Αλεξάντερ Βίντερστάιν δήλωσε πως «η Κομισιόν δεν είχε ποτέ Plan Β. Είχε μόνο Plan Α. Και προτείναμε ένα πρόγραμμα σταθερότητας για την ελλάδα που διατήρησε την Ευρωζώνη άθικτη και την Ελλάδα εντός του ευρώ».

Όπως σημείωσε «για τον πρόεδρο Υπευθυνότητα και αλληλεγγύη πάνε μαζί και η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν ήταν και δεν πρόκειται να είναι επιλογή».
Πρόσθεσε δε πως «σήμερα βλέπουμε ότι η εμπιστοσύνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη επιστρέφει και αυτό δημιουργεί ελπίδα. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να περάσει τον κάβο και να επιστρέψει στη διατηρήσιμη ανάπτυξη που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».

Υπογράμμισε ωστόσο πως για να συμβεί αυτό «πρέπει να υπάρξει ευρεία πολιτική υποστήριξη, πλήρης ιδιοκτησία και εφαρμογή του προγράμματος προγράμματος. Το τελευταίο αποτελεί και κλειδί για την επιτυχία». Μία απάντηση που εν πολλοίς αντηχεί και την τοποθέτηση που είχε κάνει κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ερωτηθείς για το πως είναι η συνεργασία των τεχνικών κλιμακίων και των ελληνικών Αρχών στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη β' αξιολόγηση μετά και την διαρροή της επιστολής – καταγγελίας Τσακαλώτου για υπονόμευση της διαπραγμάτευσης απ' τους τεχνοκράτες των δανειστών ο κ. Βίντερστάιν αρκέστηκε να δηλώσει πως «η Κομισιόν θα αναζητήσει να βελτιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των μεθόδων εργασίας με τις ελληνικές Αρχές ώστε η β' αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί εγκαίρως και με επιτυχία».

Επανέλαβε δε πως «η επιτυχής ολοκλήρωση απαιτεί ισχυρό προγραμματισμό και συγχρονισμό μεταξύ των πλευρών σε μία φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος και καλή επικοινωνία της εργασίας μεταξύ όλων των βαθμίδων των ελληνικών Αρχών».

Keywords
Τυχαία Θέματα