Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι και πότε θα το λάβουν

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση του τρόπου με τον οποίο θα διατεθεί το Κοινωνικό Μέρισμα από το υπερπλεόνασμα που θα προκύψει με την κυβέρνηση να περιμένει το «πράσινο φως» από τους δανειστές.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιθυμεί να διαθέσει μεγαλύτερο ποσό από το περσινό που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, όπως ο αριθμός των παιδιών, ώστε το «μέρισμα» να συμπεριλάβει πολλές ευάλωτες κατηγορίες, όπως συνταξιούχους και ανέργους, αλλά και κομμάτι της μεσαίας τάξης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης

μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί αποκάλυψε πως το σχέδιο είναι έτοιμο και ότι οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτό το διάστημα, αφορούν στις «τεχνικές λεπτομέρειες».

Ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα

Η κα Φωτίου δήλωσε πως οι άνεργοι θα είναι ανάμεσα στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο θα δοθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως οι άνεργοι εμπεριέχονται στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να το πάρουν και οι φιλοξενούμενοι που στην πλειονότητα τους έχουν αποκλειστεί από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Όπως σημείωσε σχετικά «πιθανότατα να ληφθεί υπόψη το προσωπικό και όχι το οικογενειακό εισόδημα». Ξεκαθάρισε, ωστόσο ότι η υπαγωγή τους στο ΚΕΑ θα γίνει όταν «διπλασιαστεί το διαθέσιμο για το ΚΕΑ ποσό». «Αν πρέπει να το πάρουν περισσότεροι, θα ήταν ανισότητα γιατί θα μειωνόταν το ποσό που λαμβάνουν οι ήδη δικαιούχοι», σχολίασε η αναπληρώτρια Υπουργός.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης διευκρίνισε ότι τα κριτήρια δεν θα περιορίζονται στο επίπεδο της ακραίας φτώχειας, αλλά θα συμπεριληφθούν και φορολογούμενοι της μεσαίας τάξης, διευκρινίζοντας ότι το μέρισμα θα δοθεί «με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια». Η ίδια τόνισε ότι θα υπάρξει μέριμνα για όσους αδικήθηκαν λόγω ασφαλιστικών εισφορών.

Το υπουργείο διασταυρώνει τα στοιχεία των δικαιούχων, προκειμένου να μην υπάρξουν οι περσινές αστοχίες, ενώ οι φορολογούμενοι θα χρειαστεί να κάνουν αποδεκτές προσυμπληρωμένες αιτήσεις, σύμφωνα με την κ. Φωτίου.

Όσο αφορά στους συνταξιούχους και ειδικά εκείνους οι οποίοι έχουν υποστεί παράνομες παρακρατήσεις, είπε πως «συζητείται αν θα αποζημιωθούν μέσω κοινωνικού μερίσματος».

Τα οικογενειακά επιδόματα

Σχετικά με το οικογενειακό επίδομα και τις πληροφορίες που κυκλοφορούν για μείωσή του, τις διέψευσε, διαβεβαιώνοντας ότι όχι απλώς δε θα μειωθούν οι 650.000 ευρώ που διατίθενται για τη διανομή του, «αλλά θα αυξηθεί κατά 20% προς τα πάνω, από το 2018».

Κληθείσα να απαντήσει για το από πού θα αντληθούν τα ποσά, είπε πως «έχουμε υπογράψει και συμφωνήσει με τους δανειστές ότι αυτό συνεπάγεται ότι έχουν εξοικονομηθεί δαπάνες από τον προϋπολογισμό του κάθε υπουργείου (όχι μισθοί και επιδόματα των εργαζομένων).

«Έχουμε τη διαβεβαίωση του οικονομικού επιτελείο και πρόθεση πρωθυπουργού, το μεγαλύτερο κομμάτι να πάει στην κοινωνική προστασία, εκτός οικογενειακών επιδομάτων. Θα κοιτάξουμε να υπάρχει μια πιο δίκαια κατανομή των χρημάτων και αυτό δεν σημαίνει μείωση», διευκρίνισε και πρόσθεσε πως θα υπάρχει καλύτερη ισοκατανομή για το πρώτο και το δεύτερο παιδί.

«Το αν θα γίνει ακατάσχετο το οικογενειακό επίδομα, το συζητάμε με το υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε.

Αναφορικά με τα προνοιακά επιδόματα η κ. Φωτίου ξεκαθάρισε πως «δεν θα αλλάξει κάτι», διαβεβαιώνοντας πως οι δανειστές «δεν ζητούν καμία περικοπή στα προνοιακά και τις αναπηρίες». Τόνισε ότι θα πάνε στον ΟΠΕΚΑ, όπως θα ονομαστεί ο νέος ΟΓΑ και «θα γίνεται σύνδεση όλων των πληροφοριακών δεδομένων, επομένως δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία αν αυτός που το παίρνει, το παίρνει δίκαια».

Keywords
Τυχαία Θέματα