Κλείνουν μέχρι το τέλος του έτους τα μεγάλα deals για τους υδρογονάνθρακες

Της Μαριάννας Τζάννε

Στους ρυθμούς των υδρογονανθράκων θα "χορεύει" τους επόμενους μήνες η ελληνική αγορά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Δευτέρα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Ιωάννης Μπασιάς. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του «Med Petroleum Summit» που διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα από την "ΙΝ - VR Oil & Gas", ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ, ανέφερε ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση των δικαιωμάτων

έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με τις κοινοπραξίες των Repsol - ΕΛΠΕ για το Ιόνιο και των Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ για τα θαλάσσια οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης. Αυτό ανέφερε

Σε ότι αφορά τα νέα οικόπεδα, όπως αναφέρθηκε, στα τέλη Μαΐου, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της αξιολόγησης για Ιόνιο και Κρήτη και η εισήγηση της ΕΔΕΥ θα σταλεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Ιούνιο. Θα ακολουθήσει σειρά διαπραγματεύσεων με τα δύο επενδυτικά σχήματα για τις λεπτομέρειες της σύμβασης, η οποία θα περάσει από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πριν αποσταλεί τελικά στη Βουλή για κύρωση.

«Βασική μας επιδίωξη είναι οι συμβάσεις να έχουν κυρωθεί έως το τέλος του 2018», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ. Όσον αφορά στις υφιστάμενες παραχωρήσεις, ο κ. Μπασιάς εκτιμά ότι οι πρώτες γεωτρήσεις αναμένονται πριν το τέλος του 2019 στον Πατραϊκό κόλπο (από τα ΕΛΠΕ) και στο Κατάκολο (από την Energean). Σχετικά με τις έρευνες στην ηπειρωτική χώρα, σημείωσε ότι πλέον πηγαίνουν προς τα ανατολικά, δηλαδή προς Γρεβενά, Κιλκίς, Επανομή κλπ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ δήλωσε ότι σχεδιάζονται και νέες γεωλογικές έρευνες νότια της Κρήτης καθώς και νέος γύρος παραχωρήσεων. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην ασφάλεια των υπεράκτιων ερευνών έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, σε αυτές τις περιοχές τα θαλάσσια βάθη είναι μεγάλα και η τεχνολογία ακόμη ανώριμη. Όπως εξήγησε ο κ. Μπασιάς, οι μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί, για βάθη νερού μέχρι 1.500 μέτρα μπορούν να συγκρατήσουν το κόστος παραγωγής στα 25 με 27 δολάρια το βαρέλι. Προσπαθούν μάλιστα να το μειώσουν ακόμη περισσότερο ώστε να φτάσει στα 17 δολάρια το βαρέλι. «Η τεχνολογία αναμένεται ότι έχει εξελιχθεί αρκετά. Εντός των επόμενων 3 – 5 χρόνων και έως το 2025 η γεωτρητική βιομηχανία θα είναι σε θέση να διεξάγει γεωτρήσεις σε βάθη μεγαλύτερα των τεσσάρων χιλιομέτρων - τρία χιλιόμετρα νερό και επιπλέον διάτρηση πετρωμάτων - κάτι που σήμερα είναι τεχνικά δύσκολο και κοστοβόρο», σημείωσε.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή η βιομηχανία δεν διαθέτει σκάφη που να μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις σε τόσο μεγάλα βάθη, θα μπορεί όμως σε λίγα χρόνια. Η χρονική συγκυρία, όπως επεσήμανε ο κ. Μπασιάς, είναι σήμερα ιδανική και θα επιτρέψει σε επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Νότιας Κρήτης (στην οποία υπάρχουν τέτοια βάθη) να δραστηριοποιηθούν με επιτυχία και με χαμηλότερο κόστος. Για βάθη μεταξύ 3.000-4.000 μέτρων νερού, το επιπλέον κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 5-7 δολάρια ανά βαρέλι, γεγονός που διατηρεί το συνολικό κόστος, για παραγωγή σε μεγάλα βάθη, σε ανεκτά οικονομικά επίπεδα», αναφέρει ο κ. Μπασιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα