Κινέζοι, Ρώσοι και Τούρκοι «ψηφίζουν» Αθήνα

της Στεφανίας Σούκη

Το μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά κατοικιών από τους Κινέζους, τους Ρώσους και τους Τούρκους, οι οποίοι είναι σταθερά πρώτοι στη λίστα με βάση και τα νούμερα από το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» για τη χορήγηση αδειών διαμονής όταν πρόκειται για την απόκτηση ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ, αποτυπώνεται πλέον και στις προτιμήσεις τους για διακοπές, με την ελληνική πρωτεύουσα να αποτελεί φέτος την πρώτη τους επιλογή.

Τα στοιχεία προέρχονται από τη μηχανή αναζήτησης Skyscanner στον απόηχο των αποκαλύψεων της περασμένης εβδομάδας για την κομπίνα με

τις πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους, οι οποίοι παρέκαμπταν τα capital controls της χώρας τους για την εξαγωγή κεφαλαίων.

Η Αθήνα, μάλιστα, φέτος το καλοκαίρι ξεπέρασε ακόμη και τους δημοφιλέστερους ελληνικούς νησιωτικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη στην περίπτωση των Κινέζων και των Τούρκων, ενώ οι Ρώσοι «ψήφισαν» ως πρώτο προορισμό την Κρήτη. Για την περίοδο πάντως από τώρα έως και το τέλος του χρόνου, η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται μακράν πρώτη, αποδεικνύοντας ότι πλέον καθιερώνεται ως προορισμός ακόμη και για επισκέπτες εκτός Ε.Ε., δημιουργώντας περαιτέρω προσδοκίες σε συνδυασμό με το δεδηλωμένο και συνεχιζόμενο ενδιαφέρον στο κομμάτι τoυ real estate.

Τα στοιχεία της Skyscanner, από τις πιο γνωστές εταιρείες διεθνώς, που βοηθά τους ταξιδιώτες να βρίσκουν δωρεάν και εύκολα προσφορές σε αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία και ενοικιάσεις αυτοκινήτων, αφορούν τις αναζητήσεις που πραγματοποίησαν οι τρεις εθνικότητες, Κινέζοι, Ρώσοι και Τούρκοι, κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, ήτοι για το τετράμηνο από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο για ταξίδια στην Ελλάδα, αλλά και το τελευταίο τρίμηνο του 2018, για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Η γνωστή μηχανή αναζήτησης κατέγραψε για το «business stories» τους πέντε δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς φέτος από τις τρεις αγορές, οι οποίες προηγούνται όσον αφορά τις αγορές ακινήτων από επισκέπτες εκτός Ε.Ε.

Eνδεικτικά, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» για το εννιάμηνο του 2018, από το σύνολο των 3.404 χορηγήσεων αδειών διαμονής που έχουν δοθεί από τις αρχές του προγράμματος (2013) σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων, οι Κινέζοι έχουν λάβει ακριβώς τις μισές και βρίσκονται στην πρώτη θέση με 1.700 άδειες, οι Ρώσοι έρχονται δεύτεροι με 450 άδειες και οι Τούρκοι τρίτοι με 356 άδειες (ακολουθούν Λιβανέζοι και Αιγύπτιοι με 121 και 114 άδειες αντίστοιχα). Συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογενείας τους, από το σύνολο των 8.899 αδειών που έχουν δοθεί έως και τον Σεπτέμβριο του 2019, πάνω από τις μισές, ήτοι 4.552, αφορούν Κινέζους, 1.066 Ρώσους και 943 Τούρκους. Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η πλειονότητα των αδειών έχει δοθεί στην Αττική, με βάση τις υπηρεσίες ανά την Ελλάδα όπου έχουν γίνει τα περισσότερα αιτήματα. Από το σύνολο λοιπόν των 3.404 αδειών, οι 2.507 έχουν χορηγηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε Αθήνα (987 αιτήματα), Πειραιά (914) και Παλλήνη (606) και ακολουθούν ο Πολύγυρος Χαλκιδικής, τα Χανιά, η Θεσσαλονίκη, η Ερμούπολη και η Κέρκυρα.

Οι Κινέζοι

Oσον αφορά τους Κινέζους ταξιδιώτες για την περίοδο του καλοκαιριού, με βάση τα στοιχεία από τη Skyscanner, η Αθήνα και η Σαντορίνη βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων για το τρίμηνο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος και η Κρήτη.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, η αύξηση του αριθμού των Κινέζων τουριστών στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας «τρέχει» με διψήφια ποσοστά - αν και εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι συνολικές αφίξεις ξεκινούν από χαμηλά νούμερα. Οσον αφορά τη συνολική επιβατική κίνηση από την Κίνα, αρκεί να αναφερθεί ότι προ πενταετίας, εν έτει 2013, ήταν περίπου 82.000 επιβάτες, ξεπερνώντας κατά τι τους 112.000 το 2016.

Για το 2017 η αύξηση στη χώρα μας έφθασε το +35%, ενώ για φέτος υπολογίζεται ότι ο αριθμός των τουριστών από τη Χώρα του Κόκκινου Δράκου θα ξεπεράσει τον αριθμό των 150.000, με μια άνοδο άνω του 50%. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας - Πεκίνου από την Air China από τον Σεπτέμβριο του 2017 (σ.σ.: μέχρι τότε η κίνηση εξυπηρετούνταν μέσω ενδιάμεσων σταθμών σε Μόσχα, Μόναχο, Κωνσταντινούπολη, Ντουμπάι, Ντόχα, Αμπού Ντάμπι), που έχει συμβάλει στην άμεση αύξηση των τουριστικών ροών. Περαιτέρω προσδοκίες φαίνεται να δημιουργούνται και για τη συμπρωτεύουσα, δεδομένου ότι φαίνεται να είναι πιο κοντά η απευθείας σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Πεκίνο από την Air China, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται και με τη Βουλγαρία για κοινά τουριστικά πακέτα από την Ασία, με τις σχετικές συζητήσεις να είναι σε πλήρη εξέλιξη.Επισημαίνεται εδώ ότι, με βάση τα στοιχεία της Skyscanner για την περίοδο από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2018, η Αθήνα βρίσκεται ως προορισμός στην πρώτη θέση των αναζητήσεων από πλευράς των Κινέζων και ακολουθούν Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Μύκονος.

«Η κινεζική είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τουριστική αγορά παγκοσμίως, με μια αύξηση της τάξεως του 10% σε ετήσια βάση», σχολιάζει ο κ. Ηλίας Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος του οργανισμού Welcome Chinese, ο οποίος αποσκοπεί στην πιστοποίηση και ανάδειξη επιχειρήσεων και προορισμών φιλικών προς τους Κινέζους επισκέπτες μέσω της βελτίωσης της ταξιδιωτικής εμπειρίας και εμπειρίας τουρισμού. Το Welcome Chinese αποτελεί τον αποκλειστικό συνεργάτη για το Ετος Τουρισμού Ε.Ε. - Κίνας 2018 και έχει λάβει τη μοναδική επίσημη πιστοποίηση που εκδίδεται από την Κινεζική Ακαδημία Τουρισμού και αναγνωρίζεται από την κινεζική κυβέρνηση.

«Οι Κινέζοι ξοδεύουν περισσότερα -σχεδόν τα διπλά- από τους δεύτερους πιο γαλαντόμους τουρίστες διεθνώς, τους Αμερικανούς. Επίσης, τα τελευταία δέκα χρόνια ο εξερχόμενος τουρισμός από την Κίνα είχε μια αύξηση 318%, με τις εκτιμήσεις για το 2020 να ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τουρίστες, με το χαρακτηριστικό ότι πραγματοποιούν πάνω από ένα ταξίδι τον χρόνο - επομένως έχουν υψηλό πολλαπλασιαστή. Οι Κινέζοι είναι οι καλύτεροι τουρίστες γιατί δεν κάνουν διακοπές αλλά τουρισμό, επομένως ξοδεύουν εκτός των ξενοδοχείων και δημιουργούν τζίρο συνολικά στην αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.

Οι Ρώσοι

Αντίθετα, πιο απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τη φετινή χρονιά από την άλλοτε πολλά υποσχόμενη αγορά της Ρωσίας (σ.σ.: το 2013 ο συνολικός αριθμός των Ρώσων τουριστών είχε εκτοξευθεί σε επίπεδα μεταξύ 1,2 και 1,3 εκατομμυρίων), «με τις αφίξεις φέτος στη χώρα μας να μη φαίνεται να ξεπερνούν τις 700.000», όπως επισημαίνει στο «b.s.» o κ. Γιώργος Μασμανίδης, γενικός διευθυντής του ομίλου Μουζενίδη, ο οποίος διακινεί ποσοστό 60% των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας, ενισχύοντας την παρουσία του και σε άλλους τομείς, όπως αυτός των αερομεταφορών, όπου την περασμένη εβδομάδα εγκαινίασε τη νέα βάση στην Αθήνα για την αεροπορική του ομίλου Ellinair. Την ίδια στιγμή η γειτονική Τουρκία, με όχημα τις ελκυστικές τιμές αλλά και τη βελτίωση συνολικά των συνθηκών σε γεωπολιτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας, θα δεχθεί φέτος πάνω από 7 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες, τον δεκαπλάσιο αριθμό αυτών της Ελλάδας, η οποία είναι σαφώς ακριβότερη και φαίνεται ότι σκαλώνει ακόμη, όπως αναφέρει ο κ. Μασμανίδης, σε θέματα πολλαπλών θεωρήσεων της βίζας.

Για την περίοδο του καλοκαιριού, πάντα βάσει της Skyscanner, πρώτος προορισμός στην Ελλάδα για τους Ρώσους ήταν η Κρήτη και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Ρόδος και η Κέρκυρα. Ωστόσο, η ελληνική πρωτεύουσα περνά στην πρώτη θέση όταν πρόκειται για τις αναζητήσεις από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των Ρώσων βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνοντας την άνοδο της συμπρωτεύουσας, όπου την τελευταία τριετία έχουν ανοίξει 25 καινούρια ξενοδοχεία.

Οι Τούρκοι

Στην περίπτωση των Τούρκων, η Αθήνα είναι πρώτος προορισμός χειμώνα - καλοκαίρι, όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία της γνωστής μηχανής αναζήτησης, σε μια χρονιά η οποία ήταν μάλλον δύσκολη για τη χώρα μας όσον αφορά τις αφίξεις από τη γείτονα κυρίως λόγω της ισοτιμίας ευρώ - τουρκικής λίρας. Τα πτωτικά νούμερα αποτυπώθηκαν κυρίως στους προορισμούς της βόρειας Ελλάδας και σε αυτούς του βορειοανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι ήταν σαφώς πιο ακριβοί τη φετινή χρονιά για τις τσέπες των Τούρκων. Οι οικονομικές συνθήκες και το γενικότερο κλίμα στη γείτονα έχουν αυξήσει τις αγορές από τους Τούρκους στην Ελλάδα, οι οποίες μάλιστα αυξάνονται με ρυθμούς 40% μηνιαίως τους τελευταίους μήνες, με βάση τα στοιχεία από το Enterprise Greece.

Η Skyscanner διαπιστώνει ότι την περίοδο του καλοκαιριού, μετά την Αθήνα, δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός σε αναζητήσεις ήταν η Μύκονος και ακολουθούν Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Για την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου Αθήνα και Θεσσαλονίκη πρωταγωνιστούν ως δίδυμο (σ.σ.: όπως άλλωστε πρωταγωνιστούν και στις αγορές ακινήτων από τους Τούρκους) και ακολουθούν Σαντορίνη, Κρήτη και Μύκονος.

ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

3.404 άδειες διαμονής έχουν χορηγηθεί από τις αρχές του προγράμματος Golden Visa μέχρι τις 30/9/2018

Κινέζοι, Ρώσοι και Τούρκοι είναι το Top 3 των επενδυτών εκτός Ε.Ε.

Από τις 3.404 άδειες οι μισές -1.700- έχουν δοθεί σε Κινέζους αγοραστές ακινήτων

Οι Ρώσοι επενδυτές έχουν πάρει 450 και οι Τούρκοι 356

Η Αττική (Αθήνα, Πειραιάς, Παλλήνη) συγκεντρώνει τα περισσότερα αιτήματα, ήτοι 2.507 από τα 3.404

Η Αθήνα πρωταγωνιστεί και στον τουρισμό, αφού είναι πρώτη στις αναζητήσεις για τους Κινέζους και τους Τούρκους στο β’ εξάμηνο 2018

Οι Ρώσοι το καλοκαίρι αναζήτησαν περισσότερο τα ταξίδια στην Κρήτη, ενώ τον χειμώνα «ψηφίζουν» κι αυτοί Αθήνα.

Keywords
αθηνα, ρωσοι, capital controls, αεροπορικά εισιτήρια, capital, καλοκαιρι, μυκονος, κρητη, real, προσφορες, εισιτήρια, ήτοι, ελλαδα, business, πειραιας, χανια, θεσσαλονικη, κερκυρα, ιουνίου, air, china, ετος, νέα, ροδος, golden, visa, top, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, ενοικιασεις αυτοκινητων, ήτοι, βουλγαρια, δωρεαν, κινα, κωνσταντινουπολη, ντουμπαι, ξενοδοχεια, πλαισιο, προγραμμα, σαντορινη, capital, real, αγορα, αεροπορικα, αεροπορικά εισιτήρια, αυξηση, ασια, αττικη, αφιξεις, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, γειτονα, δοθει, διδυμο, ευκολα, ευρω, εισιτήρια, εβδομαδα, ενοικιασεις, εξελιξη, ερμουπολη, ερχονται, ετος, ιδια, υπηρεσιες, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, κοκκινου, μηνυματα, μηνες, μοναχο, μοσχα, παντα, οχημα, παλληνη, πεκινο, πιστοποιηση, πωλησεις, ρολο, ταξιδια, τουρκια, τουρισμος, air, αγορες, china, golden, χωρα, ιουνίου, κομματι, ταξιδι, top, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα