Κίνα: Ξεπέρασε τα 100 δισ η μετοχοποίηση χρεών επιχειρήσεων

Σχεδόν ένα χρόνο αφότου η Κίνα προχώρησε σε κινήσεις για την αναχαίτιση του συσσωρευόμενου εταιρικού χρέους, εντείνονται οι ανησυχίες πως εξακολουθούν να επωφελούνται εταιρίες που δεν το αξίζουν, την ίδια ώρα μάλιστα που τα νοικοκυριά φορτώνονται με κινδύνους.

Η Κίνα αποκάλυψε τον Οκτώβριο οδηγίες για τη μετοχοποίηση χρεών (debt-to-equity swaps), στο πλαίσιο μέτρων για την αναχαίτιση του τεράστιου βάρους εταιρικών χρεών.
Η ιδέα ήταν οι υγιείς εταιρίες να χρησιμοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα για

να μειώσουν τον έντοκο δανεισμό, ενώ οι υπερφορτωμένες επιχειρήσεις να εξαλειφθούν.
Ωστόσο το μέτρο δεν λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο, παρά το γεγονός ότι η συνολική αξία των swaps έφθασε τα 776 δισ. γουάν (116,3 δισ. δολάρια) στο δεύτερο τρίμηνο, όταν και οι όγκοι εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με την Natixis.

Παρότι το κρατικό συμβούλιο της χώρας τόνισε τον Οκτώβριο πως οι εταιρίες-ζόμπι δεν θα συμμετείχαν, το 55% των swaps το περασμένο τρίμηνο αφορούσε σε βιομηχανίες άνθρακα και χάλυβα, που πλήττονται από πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, σύμφωνα με τη Natixis.Τα ρίσκα είναι μεγάλα για τις τράπεζες, αλλά και για μεμονωμένους επενδυτές, κάποιοι από τους οποίους αγοράζουν προϊόντα διαχείρισης πλούτου που έχουν «ξαναπακεταριστεί» από swaps.

Σύμφωνα με τον Fitch, η απουσία ξεκάθαρου ορισμού της «εταιρίας - ζόμπι» αποτελεί μέρος του προβλήματος. Οι απόψεις ποικίλλουν για το αν οι περαιτέρω οδηγίες στο πλαίσιο του προγράμματος που δόθηκαν αυτό το μήνα από τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές, θα βοηθούσαν στην επίλυση αυτών των θεμάτων.

Το πρόγραμμα προσελκύει «κακές» εταιρίες, διότι βλέπουν τα debt-to-equity swaps ως διάσωση, υπογράμμισε ο Chi Lo, ανώτατος οικονομολόγος στην BNP Paribas Asset Management για την Κίνα. «Φανταστείτε τις εταιρίες-ζόμπι να είναι όπως ακριβώς τα καρκινικά κύτταρα, που ‘’τρώνε’’ το σύστημα», περιέγραψε.

«Η Κίνα προορίζει τα debt equity swaps ως κομμάτι της εταιρικής απομόχλευσης και για να βοηθήσουν στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, αλλά η λίστα των ντιλ που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής δείχνει πως ο ορισμός της Κίνας για μια καλή έναντι μιας εταιρίας-ζόμπι είναι κάπως διαφορετικός από εκείνον των διεθνών επενδυτών», επισημαίνει ο Matthew Phan, αναλυτής στην CreditSights.

Επιπλέον, η αύξηση αυτών των swaps έχει πυροδοτήσει ανησυχίες πως τα ρίσκα μετατοπίζονται σε μεμονωμένους επενδυτές, καθώς τα funds «ξαναπακετάρουν» μετοχικά κεφάλαια σε προϊόντα διαχείρισης πλούτου. «Τα νοικοκυριά πλήττονται», συνόψισε η Alicia Garcia Herrero, ανώτατη οικονομολόγος στην Natixis στο Χονγκ Κονγκ.

Η China Construction Bank, για παράδειγμα, αύξησε το κεφάλαιό της με «ξαναπακετάρισμα» του χρέους των Yunnan Tin και Wuhan Iron & Steel σε τέτοια προϊόντα, προς μεμονωμένους επενδυτές, σύμφωνα με τον S&P Global Ratings.

Keywords
Τυχαία Θέματα