Κίνα και τράπεζες «κρατούν χαμηλά» τις ευρωαγορές

Πτωτικά αν και με περιορισμό των απωλειών τους κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κίνα αλλά και τις συνεχιζόμενες πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές.

Απώλειες 0,23% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 στις 330 μονάδες, ο οποίος εμφανίζει πτώση άνω του 9% από την αρχή του έτους, ενώ οδεύει σε αποδυνάμωση που ξεπερνά το 2% για τον Φεβρουάριο.

Πτώση 1,04% για τον DAX

30 στις 9.414 μονάδες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,24% στις 6.081 μονάδες, ενώ οριακές απώλειες 0,04% σημειώνει ο CAC 40 στις 4.314 μονάδες
Αντίθετα κέρδη 0,57% στις 8.396 μονάδες καταγράφει ο ισπανικός IBEX, με τον ιταλικό FTSE MIB να κινείται κατά 0,31% υψηλότερα στις 17.541 μονάδες.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής (Κεντρικής) Τράπεζας της Κίνας (PBOC) για νέα μείωση των αποθεματικών που μπορούν να διατηρούν οι τράπεζες, σε μία ακόμη κίνηση στήριξης της οικονομίας, όπως είναι φυσικό επανέφερε τις ανησυχίες για την ανάπτυξη της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της υφηλίου.

Μάλιστα οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αντίδραση των αγορών ήταν έως ένα βαθμό ήπια ή έστω περισσότερο ήπια απ' ότι τις προηγούμενες φορές που το Πεκίνο προχωρούσε σε έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Πάντως θετικά επέδρασε η κινεζική ανακοίνωση για τις τιμές των μετάλλων, με δεδομένο ότι η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πρώτων υλών, με τη μετοχή της ArcelorMittal να ενισχύεται άνω του 5%, ενώ σε θετική πορεία κινούνται τόσο αυτή της Anglo American (6,5%) όσο και της Randogold Resources (1,95%).

Σε τροχιά αποδυνάμωσης εξακολουθούν να κινούνται ορισμένες τραπεζικές μετοχές, με αυτήν της Standard Chartered να υποχωρεί 0,5%, μετά την υποβάθμισή της από την Bernstein, η οποία υποβάθμισε και τη μετοχή της HSBC (-1,2%).

Keywords
Τυχαία Θέματα