Χρυσός: Η μεγάλη επιστροφή με κέρδη 16% σε ένα δίμηνο

Ο χρυσός επέστρεψε και είναι έτοιμος να κατακτήσει το 2016.

Το πολύτιμο μέταλλο είναι η επένδυση με την καλύτερη απόδοση από την αρχή του έτους. Με άνοδο 16% ξεπερνά ακόμη και τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων, αυτά με θετικό βαθμό αξιολόγησης, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, όλα τα νομίσματα και τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών.

Η αναστάτωση σε μετοχικές αγορές και αγορές συναλλάγματος έχει ενισχύσει τη ζήτηση για το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Οι κερδοσκόποι αύξησαν τις long

τοποθετήσεις τους στο χρυσό. Το SPDR Gold Shares, το μεγαλύτερο ETF χρυσού παγκοσμίως, προσέλκυσε νέα κεφάλαια 4,5 δισ. δολαρίων από την αρχή του έτους, τα περισσότερα που έχουν προσελκύσει αμερικανικά ETFs, σύμφωνα με στοιχεί του Bloomberg, που αφορούν το διάστημα έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για στροφή σε σύγκριση με το τι συνέβαινε πριν από μερικούς μήνες, όταν οι επενδυτές πουλούσαν χρυσό, οδηγώντας την τιμή του τον Δεκέμβριο του 2015 στο χαμηλότερο επίπεδο πέντε ετών.

«Ο χρυσός είναι το καλύτερο story της χρονιάς», δηλώνει ο Dan Denbow, διαχειριστής κεφαλαίων στην USAA Precious Metals & Minerals Fund, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια 600 εκατ. δολαρίων. «Το περασμένο καλοκαίρι, οι επενδυτές τον αποκαλούσαν... λείψανο και δεν ενδιαφέρονταν κατά το ελάχιστο για τον χρυσό. Τώρα προσελκύει όλο και περισσότερους αγοραστές», προσθέτει ο Denbow.

Κέρδη τον Φεβρουάριο

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του μετάλλου έχουν ενισχυθεί κατά 10% από τα τέλη Ιανουάριο, στα 1.233,20 δολάρια, εμφανίζοντας τα μεγαλύτερα κέρδη για τον μήνα Φεβρουάριο από τη δεκαετία του '70. Φέτος, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχουν ενισχυθεί 2,9%, ενώ ο δείκτης MSCI All-Country World έχει υποχωρήσει 6,2%.

Το γεν, το νόμισμα με την καλύτερη πορεία από την αρχή του 2016, έχει ενισχυθεί κατά 6,5% έναντι του δολαρίου.

Οι τοποθετήσεις net-long σε προθεσμιακά συμβόλαια και options χρυσού έχουν ενισχυθεί κατά 32% στα 123.566 συμβόλαια έως την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεί ατης U.S. Commodity Futures Trading Commission. Οι τοποθετήσεις long ενισχύθηκαν για όγδοη διαδοχική εβδομάδα, εμφανίζοντας το καλύτερο σερί ανόδου από το 2012.

Οι ευρισκόμενες σε υποχώρηση οικονομίες έχουν ενισχύσει την ανησυχία ότι η αποδυνάμωσή τους θα επηρεάσει και τις ΗΠΑ, στηρίζοντας τη θέση του χρυσού ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι αμφιβολίες ότι η Fed θα προχωρήσει με ταχύτητα σε νέα αύξηση επιτοκίων.

Οι τοποθετήσεις σε ETFs χρυσού ενισχύθηκαν 15% από την αρχή του έτους, στους 1.682,6 μετρικούς τόνους. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο ενός έτους, ενώ εκτιμάται ότι θα καταγραφεί και η μεγαλύτερη ενίσχυσή τους σε τριμηνιαία βάση από το 2010.

Ο διχασμός των αναλυτών

Η αλλαγή στις οικονομικές συνθήκες έχει αναγκάσει ορισμένους αναλυτές να επανεξετάσουν την εκτίμησή τους για τον χρυσό. Η Georgette Boele, στρατηγική αναλύτρια της ABN AMRO Group, αρχικά ήταν μεταξύ των απαισιόδοξων (bear) αλλά τώρα έχει αλλάξει στάση. Προχώρησε σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για το επίπεδο στο οποίο ο χρυσός θα «κλείσει» το 2016. Τώρα τοποθετεί την τιμή του στα 1.300 δολάρια από 900 δολάρια που εκτιμούσε πριν.

Σημειώνεται ότι ο χρυσός υποχώρησε κατά 10% το 2015 στα 1.060,20 δολάρια. Εάν κλείσει το 2016 με κέρδη θα είναι το πρώτο κερδοφόρο έτος από το 2012.

Από την πλευρά του ο Barnabas Gan, οικονομολόγος της Chinese Banking Group, ο οποίος είχε τις πλέον επιτυχημένες εκτιμήσεις για τον χρυσό μεταξύ των αναλυτών που παρακολουθεί το Bloomberg, την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε τον χρυσό «υπέρ-ήρωα», εξαιτίας της πορείας του από την αρχή του έτους, ενώ εκτίμησε ότι η τιμή του μπορεί να φθάσει στα 1.400 δολάρια.

Βέβαια αυτό θα συμβεί εάν ενισχυθεί η διάθεση των επενδυτών για αποφυγή κινδύνου.

«Αποκάλεσα τον χρυσό υπέρ-ήρωα μόνο μόνο γιατί έχει εμφανίσει τη μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή του έτους σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις», διευκρίνισε ο Gan. Προσθέτει, πάντως, ότι το βασικό του σενάριο είναι ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, με το μέταλλο να υποχωρεί μεταξύ των 1.000 και 1.150 δολαρίων έως το τέλος του έτους, εάν η Fed προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων.

Στους απαισιόδοξους (bears) για τον χρυσό παραμένει ο Robin Bhar, αναλυτής της Societe Generale με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος διατηρεί την εκτίμηση ότι στο δ' τρίμηνο του 2016 η τιμή του μετάλλου θα έχει υποχωρήσει στα 955 δολάρια.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs, Jeffrey Currie και max Layton σε report τους στις 15 Φεβρουαρίου διατήρησαν την εκτιμήσή τους – αρχικά αυτή είχε δημοσιοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2015 – ότι ο χρυσός θα υποχωρήσει έως τα 1.000 δολάρια έως τα τέλη του 2016.

Οι αναλυτές της Goldman και ο Bhar της Societe Generale εκτιμούν ότι η Fed θα προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων φέτος, κάτι το οποίο θα πλήξει την ελκυστικότητα του χρυσού.

«Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να ενταχθούμε στην ομάδα των αισιόδοξων για τον χρυσό», τονίζει ο Bhar και προσθέτει «είναι λίγο δύσκολο για τους απαισιόδοξους, μεταξύ αυτών και εμάς, αλλά δεν βλέπουμε λόγους για να αλλάξουμε στρατόπεδο. Θεωρούμε ότι η αναστάτωση που υπάρχει στις διεθνείς αγορές θα υποχωρήσει. Φυσικά εάν αυτό δεν συμβεί, αποτελεί σήμα κινδύνου και θα υπάρξουν επιπλέον αγορές χρυσού και περισσότερες εισροές στα ETFs χρυσού».

Keywords
Τυχαία Θέματα