Κίνα: Επενδύσεις - μαμούθ $503 δισ. σε υποδομές

Η Κίνα σχεδιάζει να δαπανήσει 3,5 τρισ. γιουάν (503 δισ. δολ.) για την επέκταση του σιδηροδρομικού της δικτύου μέχρι το 2020, καθώς προσανατολίζεται σε επενδύσεις στον τομέα υποδομών, ώστε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και τη βελτίωση του δικτύου που συνδέει τις περιοχές όλης της χώρας.

Με βάση το παραπάνω σχέδιο, το δίκτυο σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας θα εκτείνεται σε περισσότερα από 30.000 χιλιόμετρα, σύμφωνα με λεπτομέρειες που δημοσιοποιήθηκαν στο Πεκίνο.

Η απόσταση αυτή, που αντιστοιχεί σε περίπου 6,5

φορές το μήκος της απόστασης Νέας Υόρκης – Λος Άντζελες, θα καλύψει το 80% των μεγαλύτερων πόλεων της Κίνας.

Το σχέδιο επέκτασης που αναμένεται να αυξήσει πάνω από 50% το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας της χώρας, έχει χρονικό ορίζοντα πενταετίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί «θείο δώρο» για Κινέζους προμηθευτές τροχαίου υλικού, όπως η CRRC και εταιρείες κατασκευής σιδηροδρόμων, όπως η China Railway Construction και η China Railway Group.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Κίνα στράφηκε για πρώτη φορά σε μια ιδιωτική εταιρεία με στόχο να λειτουργήσει μια υπηρεσία σιδηροδρόμων που συνδέει πόλεις στη ηπειρωτική χώρα, καθώς ο πρόεδρος Xi Jinping επιδιώκει να εκσυγχρονίσει το δίκτυο μεταφορών της χώρας σε ένα περιβάλλον επιβραδυνόμενης ανάπτυξης που ταλαιπωρεί εδώ και πολύ καιρό τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, η Κίνα θα επεκτείνει κατά 3.000 χιλιόμετρα το αστικό σύστημα μετακίνησης μέσω σιδηροδρόμων.

Στα τέλη του 2015, η Κίνα είχε 121.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών, συμπεριλαμβανομένων 19.000 χλμ των γραμμών υψηλής ταχύτητας. Οι ΗΠΑ το 2014 είχαν σιδηροδρομικές γραμμές μήκους 228.218 χλμ., σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η κινεζική κυβέρνηση θα απευθύνει πρόσκληση σε ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση των υπεραστικών και των περιφερειακών σιδηροδρομικών γραμμών, όπως ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Εθνικής Διοίκησης Σιδηροδρόμων, Yang Yudong.

Keywords
Τυχαία Θέματα