Δεύτερο «κύμα» χιονιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα από το βράδυ της Τετάρτης με τσουχτερό κρύο, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Μπορεί από το απόγευμα της Πέμπτης να υπήρξε ύφεση των έντονων καιρικών φαινομένων, όμως αυτά θα επανέλθουν από σήμερα Παρασκευή, όταν και προβλέπονται παροδικές χιονοπτώσεις, κυρίως τις πρωινές ώρες, σε Σποράδες, Ανατολική Στερεά (κυρίως στη Βοιωτία), Εύβοια, Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο σε πολύ χαμηλά υψόμετρα (πρόσκαιρα και στα παραθαλάσσια τμήματα), με χιονόνερο ή βροχές στα νησιά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου και τοπικές καταιγίδες

κυρίως στην Κρήτη.

Ήδη μετράμε ένα 24ωρο από το πρώτο «κύμα» της κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα μας. Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν τα ξημερώματα της Πέμπτης και πολύ γρήγορα σε πολλές περιοχές υπήρξε χιονόστρωση ενώ στα λευκά «ντύθηκαν» και πολλές περιοχές στο κέντρο της Αθήνας.

Παρότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε ετοιμότητα δεν έλειψαν τα προβλήματα.

«Μπλακ άουτ» στην Κρήτη εξαιτίας του χιονιά - Χωρίς ρεύμα για 2 ώρες Άνδρος, Τήνος και Μύκονος

Διακοπές ρεύματος, αυξομειώσεις στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος και ένα σύστημα που αποδεικνύει πως κάθε άλλο παρά «παντός καιρού» είναι, συνθέτουν το σκηνικό με την ΔΕΗ στην Κρήτη, η οποία εν μέσω κακοκαιρίας παίρνει... κάτω του μηδενός στον έλεγχο!

Με το θερμόμετρο να έχει πάρει τον κατήφορο, το πεπαλαιωμένο σύστημα της ΔΕΗ δοκιμάζεται από τα καιρικά φαινόμενα, καθώς η αυξημένη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τις υπάρχουσες υποδομές.

Στο σκοτάδι βυθίστηκε η Νεάπολη ενώ χωρίς ρεύμα έμειναν και αρκετά χωριά του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου όπου έχει χτυπήσει ο χιονιάς.

Χωρίς ρεύμα από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 7 βρέθηκαν τα νησιά της Τήνου, της Άνδρου και περιοχές της Μυκόνου, καθώς σημειώθηκε διακοπή της ηλεκτροδότησης μετά από βλάβη που σημειώθηκε στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Κάρυστο, λόγω της κακοκαιρίας.

Προβλήματα στην Αττική

Πριν καλά καλά ξημερώσει ξεκίνησαν τα προβλήματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αττική.

Τα δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 το πρωί της Πέμπτης περίπου εκτελούνταν από τον Πειραιά μέχρι τον σταθμό «Ειρήνη» στο Ολυμπιακό Στάδιο. Τελικά λίγα λεπτά μετά τις 8, έφυγε από την Κηφισιά ο πρώτος συρμός προς Πειραιά.

Μετ' εμποδίων κινήθηκαν και τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ με τα σημαντικότερα προβλήματα να εντοπίζονται σε περιοχές με δρόμους που έχουν μεγάλη κλίση ή σε δρόμους που η κυκλοφορία είχε διακοπεί λόγω χιονόπτωσης.

Ακόμη η έκλεισε ο δρόμος στη λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ προς καζίνο, στη λεωφόρο Πεντέλης από το ύψος της διασταύρωσης με οδό Ξενίας, στη λεωφόρο Διονύσου από γήπεδο Διονύσου έως Άγιο Πέτρο και Επαρχιακή οδό Αγίου Μερκουρίου Βαρυμπόμπης από το ύψος της ταβέρνας Λεωνίδας ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάστηκαν όσοι κινούνταν στην περιοχή του του Υμηττού αλλά και από το 10ο χλμ της επαρχιακής οδού Αλεποχωρίου έως την παραλιακή.

Προβλήματα στα πελάγη από τα Μποφόρ

Στο μεταξύ, προβλήματα παρατηρήθηκαν και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αφού λόγω των ισχυρών βοριάδων το Λιμενικό εξέδωσε γενικό απαγορευτικό απόπλου για τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Το απαγορευτικό απόπλου παραμένει σε ισχύ.

Χιόνια έως και 20 πόντοι στα προάστια της Αττικής

Το ύψος της χιονόστρωσης έφτασε έως και τους είκοσι πόντους σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι μετεωρολόγοι το ύψος της χιονοστρωσης έφτασε στην Πεντέλη τα δέκα εκατοστά, ενω στο Διόνυσο, τη Δροσιά, τη Σταμάτα και αρκετές ακόμα περιοχές άγγιξε τους 20 πόντους.

Ένας νεκρός από την κακοκαιρία στη Ροδόπη

Η κακοκαιρία μετρά ήδη έναν νεκρό, στη Ροδόπη. Πρόκειται για έναν 76χρονο, ο οποίος καταπλακώθηκε από πόρτα που αποκολλήθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και έχασε τη ζωή του.

Πολικές θερμοκρασίες

Σήμερα, Παρασκευή, ο χιονιάς θα παραμείνει χωρίς όμως να παρουσιάσει κάποια σημαντική επιδείνωση, ενώ υποχωρούν και οι άνεμοι που δεν θα ξεπεράσουν τα επτά μποφόρ.

Καθώς όμως οι θερμοκρασίες θα κινούνται γύρω στο μηδέν, με τις μέγιστες να αγγίζουν τους 3 με 4 βαθμούς, αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα από τον πάγο. Όπως σημειώνει ο υποδιοικητής της ΕΜΥ, μετεωρολόγος Θεόδωρος Κολυδάς, «το χιόνι που έχει πέσει και έχει λιώσει, λόγω του παγετού (δηλαδή των αρνητικών θερμοκρασιών) κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα μετατραπεί σε πάγο και η κατάσταση θα απαιτεί μεγάλη προσοχή».

«Ο χιονιάς θα κρατήσει και αύριο και το Σάββατο, γενικά στην ανατολική Ελλάδα και ειδικά σε μεγάλη περιοχή της Βοιωτίας και λιγότερο στην Αττική, στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις Σποράδες και την Θράκη, μέχρι το μεσημέρι τουλάχιστον», σημειώνει ο κ. Κολυδάς.

Την Πρωτοχρονιά νωρίς το πρωί τα φαινόμενα θα παρατηρηθούν σε περιοχές της Εύβοιας, των Κυκλάδων αλλά και στην Κρήτη, όπου δεν αναμένεται να υποχωρήσουν παρά αργά το βράδυ. Ανήμερα Πρωτοχρονιάς μάλιστα αναμένονται θερμοκρασίες 6-7 βαθμούς οι μέγιστες.

Συμφωνα πάντως με τους μετεωρολόγους το πρώτο «κύμα» χιονιού που χτύπησε τα ξημερώματα της Πέμπτης την Αττική, θα το διαδεχτούν δυο ακόμα.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ για σήμερα, Παρασκευή

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -6 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -6 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία. την Εύβοια και την ανατολική Στερεά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 9 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -5 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι κυρίως στις βορειότερες περιοχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και στα βόρεια τοπικά 9 με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα