Κι όμως! Η Ευρωζώνη έχει αρκετές επενδύσεις για να ανακάμψει αλλά όχι αρκετή κατανάλωση

Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη δεν υποφέρει από την έλλειψη επενδύσεων, αντίθετα, το τρέχον επίπεδο επενδύσεων δεν είναι βιώσιμο χωρίς περισσότερες καταναλωτικές δαπάνες.

Αυτό συμπεραίνει έρευνα που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή από τον οικονομολόγο της ΕΚΤ, Philip Vermeulen.

Το συμπέρασμα αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το μέχρι τώρα σενάριο για την ευρωπαϊκή οικονομία: Η ανάκαμψη οδηγείται από την κατανάλωση και το αδύναμο ευρώ χάρη στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ωστόσο, στερείται επενδύσεων ώστε να μπει σε ένα μονοπάτι μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Για να καλύψει την έλλειψη επενδύσεων στη ζώνη η Κομισιόν εισήγαγε το 2014 το πακέτο Γιούνκερ.

Ωστόσο, αν δει κανείς τα στοιχεία, διαπιστώνει ότι η ανάκαμψη των επενδύσεων είναι ισχυρότερη από την ανάκαμψη της κατανάλωσης (η οποία σημείωσε άνοδο 4,1% από το α' τρίμηνο του 2013).

«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ σημαντικά για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η τρέχουσα ανάκαμψη στις επενδύσεις μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο αν υπάρξει κατανάλωση σε επίσης σταθερό ρυθμό. Οι αξιωματούχοι δεν πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στις επενδύσεις» υποστηρίζει ο Vermeulen.

«Αντίθετα, οι πολιτικές πρέπει να εστιάσουν σε μια πιο ευρεία ανάκαμψη για να πυροδοτήσουν τη ζήτηση και την κατανάλωση. Η τρέχουσα πολιτική της ΕΚΤ είναι επομένως επιβεβλημένη, καθώς παρέχει στήριξη για βιώσιμη ανάπτυξη» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα