Κέρι: Ίσως να πρέπει να ξαναδούμε την θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία και την θέση της στο ΝΑΤΟ με φόντο τα σκληρά μέτρα που παίρνει ο Ερντογάν κατά των πραξικοπηματιών.

Το ξέσπασμα σκληρότητας του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα σε βάρος του, βάζει σε αμφιβολία την θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

και αν μοιράζεται τις ευρωπαϊκές αξίες, με φόντο και την πρόοδο των διαδικασιών ένταξης της χώρας στην Ε.Ε..

Ο John Kerry, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε την Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αξιολογήσει αν η Τουρκία διατηρεί τις δημοκρατικές αξίες μετά το κύμα συλλήψεων από την Παρασκευή το βράδυ και το αποτυχημένο πραξικόπημα μέρους του τουρκικού στρατού σε βάρος του Ερτνογάν.

"Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ είναι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και το ΝΑΤΟ παρακολουθεί πολύ προσεκτικά ότι συμβαίνει στην Τουρκία", ανέφερε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Κέρι.

"Πολλοί άνθρωποι συνελήφθησαν και συνελήφθησαν πολύ γρήγορα" σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι "το επίπεδο εξονυχιστικού ελέγχου (των συλλήψεων) θα εκτιμηθεί στις επόμενες μέρες".

Ώρες μόλις μετά το πραξικόπημα πάνω από 2.800 στρατιώτες και αξιωματικοί του τουρκικού στρατού είχαν συλληφθεί.

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 όταν έγινε μέλος του οργανισμού και η Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα