«Βουτιά» 7% για τις τουρκικές μετοχές

Ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις, όπως ήταν απόλυτα φυσιολογικό, δέχθηκε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής και τη συνεχιζόμενη αναταραχή στη γειτονική χώρα.

Η διαβεβαίωση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ότι θα στηρίξει τη λίρα με κάθε μέσο που διαθέτει ήταν αρκετή ώστε να αντιστρέψει πλήρως το αρχικά αρκούντως αρνητικό κλίμα για το τουρκικό νόμισμα, με τα κέρδη της έναντι του δολαρίου να ξεπερνούν το 2%. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή

το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ ετών έναντι του δολαρίου.

Απώλειες της τάξης του 7,08% σημείωσε ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης BIST 100, φθάνοντας στο επίπεδο των 76.957 μονάδων.

Οι ισχυρότερες πιέσεις καταγράφηκαν στον τραπεζικό κλάδο, με τον αντίστοιχο δείκτη να υποχωρεί έως και 10%. Αντίθετα ράλι σημείωσε η μετοχή της Dogan Holding, με κέρδη που άγγιξαν έως και το 16%, καθώς η εταιρεία διαθέτει βασικό μερίδιο στο CNN Turk TV, το τηλεοπτικό δίκτυο που μετέδωσε το πρώτο διάγγελμα του Ταγίπ Ερντογάν μέσω κινητού τηλεφώνου και το οποίο θεωρείται ότι άλλαξε πλήρως την ροή των γεγονότων μετά το πραξικόπημα.

Ανοδική κίνηση για τις αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων με αυτή του 10ετούς κατά 7,25% και να φθάνει στο 9,530%.

Ισχυρή η άνοδος και για τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι στάσης πληρωμών (CDSs) για τα 5ετή τουρκικά ομόλογα, που ξεπέρασαν σημαντικά το επίπεδο των 240 μονάδων βάσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα