Η Ρώμη συμφώνησε, αλλά το δράμα με τις αγορές τώρα ξεκινά

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή αποφεύχθη μια νέα κρίση στην Ιταλία, καθώς στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τα συγκυβερνώντα κόμματα των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας συμφώνησαν τελικά για το ύψος του ελλείμματος, επιβάλλοντας την απόφαση που είχαν λάβει αμέσως πρωτύτερα για διατήρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ κατά την επόμενη τριετία.

Ωστόσο, η συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες το βράδυ η ιταλική κυβέρνηση των Σαλβίνι - Ντι Μάιο

- Κόντε φέρνει σε δύσκολη θέση τον τεχνοκράτη υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, η βούληση του οποίου για έλλειμμα 1,6% ή το ανώτερο 2% τελικά δεν εισακούστηκε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τρία όλο το προηγούμενο διάστημα επέμενε πως το έλλειμμα δεν θα έπρεπε να ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και από τις αγορές και τους επενδυτές.

Ήδη υπήρξε και η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Κομισιόν. Ο Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων , Πιερ Μοσκοβισί, σχολιάζοντας τη συμφωνία είπε ότι η Ιταλία δεν σέβεται τους κανόνες της ΕΕ και ότι πρέπει να μειώσει το υπέρογκο χρέος της.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα είναι σε θέση να απαντήσει σχετικά με τις προτάσεις του ιταλικού προϋπολογισμού μετά τις 15 Οκτώβρη που θα υποβληθεί το προσχέδιο από την ιταλική κυβέρνηση προς έγκριση. Υπενθυμίζεται ότι ο σε δηλώσεις του στην ιταλική La Stampa ο Μοσκοβισί έχει τονίσει ότι το ιταλικό έλλειμμα θα πρέπει να είναι χαμηλότερο του 2%.

Σε ό,τι αφορά πάντως τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο παρά την «ήττα» του δεν πρόκειται να υποβάλλει την παραίτηση του από τη θέση του.

Όπως αναφέρεται στον ιταλικό Τύπο, ο Τρία, μετά τη χθεσινοβραδινή συμφωνία, υποστήριξε ότι θα παραμείνει στη θέση του για το καλό της πατρίδας, καθώς φέρεται να εκτίμησε πως τυχόν αποχώρηση του από τη θέση του ΥΠΟΙΚ θα ήταν μια κίνηση με πολύ βαθύτερες συνέπειες από την αύξηση του ποσοστού του ελλείμματος, καθώς θα οδηγούσε την Ιταλία στο χάος.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι χαιρέτισε τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι ο νέος προϋπολογισμός φέρνει «μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 15% για τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ιταλούς εργαζόμενους, θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τουλάχιστον 400.000 άτομα και δημιουργία άλλων τόσων θέσεων εργασίας για τους νέους μας με το ξεπέρασμα του νόμου Φορνέρο. Επενδύσεις για τα σχολεία, τους αυτοκινητόδρομους και τους δήμους. Καμία αύξηση του ΦΠΑ».

Σε ανάλογο ύφος και οι δηλώσεις του έτερου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπουργού Εργασίας και επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, και Λουίτζι Ντι Μάιο: «Φέραμε τον προϋπολογισμό του λαού, που πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της χώρας καταργεί την φτώχεια, χάρη στο επίδομα του πολίτη, για το οποίο θα διατεθούν 10 δισ., ενώ επανεκκινουμε την αγορά εργασίας και με τη μεταρρύθμιση των κέντρων εύρεσης εργασίας. Δίνουμε μέλλον σε 6,5 εκατ. ανθρώπους. Ανοίγουμε το δρόμο και για την σύνταξη του πολίτη ενώ με το ξεπέρασμα του νόμου Φορνέρο όποιος έχει εργαστεί για μία ζωή θα μπορεί επιτέλους να συνταξιοδοτείται, απελευθερώνοντας θέσεις εργασίας για τους νέους μας που δεν θα ναι πια υποχρεωμένοι να αφήνουν τη χώρα μας για να βρουν ευκαιρίες».

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έκανε λόγο για προϋπολογισμό «επεξεργασμένο, λογικό και θαρραλέο», αντίθετα στελέχη του αντιπολιτευόμενου κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, μιλούν για «προϋπολογισμό της ανευθυνότητας» και για «ελληνικό σενάριο».

Οι χθεσινοβραδινές αποφάσεις προεξοφλείται ότι θα εκτινάξουν το spread, που ήδη είχε αυξηθεί κατά 175 μονάδες βάσης από τον Απρίλιο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ στο άκουσμα των τελευταίων νέων και το ευρώ υποχωρεί.

Τα ιταλικά ομόλογα σημειώνουν sell off, με την απόδοση του 10ετούς να εκτινάσσεται στο 3,08, από 2,907 χθες.

Σε κάθε περίπτωση, με τη χθεσινοβραδινή συμφωνία η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ, καθώς ένα έλλειμμα 2,4% μπορεί να οδηγήσει σε νέα άνοδο το υπέρογκο κρατικό χρέος, αναφέρει σε σημείωμά του ο αναλυτής της Eurasia Group, Federico Santi.

Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο η ΕΕ μπορεί να μπλοκάρει τον προϋπολογισμό όταν η Ρ'ωμη υποβάλλει το προσχέδιο τον Οκτώβριο.

Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος εάν υπάρξει μια ευθεία απόρριψή του από την Κομισιόν, να έρθει και μια ή περισσότερες υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ιταλίας, γεγονός που θα προσθέσει πίεση στα ιταλικά assets.

Keywords
Τυχαία Θέματα