Κέρδη στην Ασία - Αισιοδοξία για ριμπάουντ στις παγκόσμιες αγορές

Αισιοδοξία ότι οι παγκόσμιες αγορές ανακάμπτουν κυριαρχεί σήμερα στις ασιατικές αγορές, παρά τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία.

Οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, με εξαίρεση την Κίνα, καθώς το ράλι του πετρελαίου εν μέσω νέων ελπίδων ότι θα μειωθεί η παραγωγή σε συνδυασμό με την παραδοχή της Fed για τις αναταραχές στην αγορά, λειτουργούν υποστηρικτικά.

«Η καταιγίδα ξεθυμαίνει και οι αγορές σταθεροποιούνται. Η πτώση του πετρελαίου

που βάραινε το επενδυτικό κλίμα έχει σταματήσει κι αυτό είναι θετικό σημάδι» υποστηρίζει ο Mitsushige Akino, διευθύνων σύμβουλος της Ichiyoshi Asset Management Co. στο Τόκιο.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 2,28% στις 16.196 μονάδες, στη Νότιο Κορέα ο Kospi έκλεισε με άνοδο 1,32% στις 1.908 μονάδες, ενώ ο δείκτης του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη 2,1%.

Άνοδος 2,25% για τον ASX 200 στις 4.992 μονάδες, πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων. Ο ενεργειακός κλαδικός δείκτης οδηγεί την άνοδο, καταγράφοντας κέρδη 5,3%, ενώ οι χρηματοοικονομικές μετοχές ενισχύονται κατά 2,34%.

Οι κινεζικές αγορές έκλεισαν πτωτικά, κόντρα στο ρεύμα, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 0,16% στις 2.862 μονάδες, και τον Shenzhen composite να υποχωρεί κατά 0,33% στις 1.841 μονάδες.

Πίσω από την πτώση «κρύβονται» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα, τα οποία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, λιγότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν μεγάλη ώθηση από τις γιορτές για την κινεζική Πρωτοχρονιά.

Ιδιαίτερα απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία για τις εξαγωγές της Ιαπωνίας. Τον Ιανουάριο οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 12,9% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων για πτώση 11,3%.

Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν το εμπορικό ισοζύγιο στην Ιαπωνία παραμένει πλεονασματικό.

Παρ' όλα αυτά, η ενίσχυση του γεν και οι αδύναμες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία θα έχουν αντίκτυπο στις εξαγωγές και θα επηρεάσουν την βελτίωση του ισοζυγίου μεσοπρόθεσμα. Αυτή η αδυναμία παραμένει ένα ρίσκο για την ιαπωνική παραγωγή και την ανάπτυξη» υποστηρίζει η Harumi Taguchi, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Global Insight.

Παρά τα απογοητευτικά στοιχεία, οι περισσότερες ιαπωνικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγικών, Toyota, Honda και Sony οι οποίες σημείωσαν άνοδο 1,7% έως και 3,55%.

Κέρδη μεταξύ 2,8% και 8,61% για τις χρηματοοικονομικές Mitsubishi, Mitsui, Sumitomo, Itochu, και Marubeni.

Πτώση 17,5% κατέγραψαν και οι κινεζικές εξαγωγές τον ίδιο μήνα. Την ίδια στιγμή, οι Financial Times μετέδωσαν ότι αυξάνοντα τα «ύποπτα» δάνεια στην Κίνα τα οποία απειλούν το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι ενεργειακές μετοχές καθώς οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ριμπάουντ.

Η τιμή του WTI για παράδοση Μαρτίου αυξήθηκε κατά 2% στα 31,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent αυξήθηκε κατά 0,78% στα 34,77 δολάρια.

Ως αποτέλεσμα, η Santos ενισχύθηκε κατά 7,6%, η Inpex κατά 6,09% και η Woodside Petroleum κατά 4,58%.

Στην Κίνα, η ενεργειακή Petrochina υποχώρησε κατά 1,06%, μετά την ανακοίνωση της Moody's ότι επαναξιολογεί ορισμένες ενεργειακές εταιρείες για υποβάθμιση.

Στην Αυστραλία, μεγάλη άνοδο κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές και οι μετοχές πρώτων υλών.

Κέρδη 2,5% - 2,78% για τις ANZ,Commonwealth Bank of Australia, NAB και Westpac.

Η Rio Tinto κατέγραψε άνοδο 3,06%, η BHP Billiton ενισχύθηκε κατά 6,07% ενώ η Fortescue πραγματοποίησε «άλμα» 11,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα