Η Ελβετία δεν καταργεί το χαρτονόμισμα των 1.000 φράγκων

Την απόφασή της να μην καταργήσει το χαρτονόμισμα των 1.000 ελβετικών φράγκων ανακοίνωσε η Τράπεζας της Ελβετίας, μη ακολουθώντας το παράδειγμα της Ευρωζώνης, που σκέπτεται να αποσύρει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελβετίας, δεν συντρέχει λόγος κατάργησης, αφού η υψηλή αξία του χαρτονομίσματος δεν δυσκολεύει το κράτος στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα χαρτονόμισμα

των 1.000 ελβετικών φράγκων αντιστοιχεί σε 700 ευρώ περίπου ή σε 1.014 δολάρια. Στις ΗΠΑ το χαρτονόμισμα με τη μεγαλύτερη αξία είναι το 100δόλαρο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, τα χαρτονομίσματα των 1.000 φράγκων που κυκλοφορούσαν το 2014, ανέρχονταν σε 38,3 δισ. φράγκα ή στο 10% των χαρτονομισμάτων στη χώρα, αλλά στο 61% της συνολικής αξίας των μετρητών σε χαρτί, κάτι που, σύμφωνα με την τράπεζα, καταδεικνύει ότι τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας χρησιμοποιούνται ως μέσο αποταμίευσης.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απέκλεισε σενάρια για ενδεχόμενη κατάργηση των 500 ευρώ για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών στην πραγματική οικονομία με παράλληλη ενίσχυση της πραγματοποίησης ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ωστόσο, ΟΙ ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης τού έχουν απευθύνει έκκληση να λάβει ισχυρότερα μέτρα για την ασφάλεια στην κυκλοφορία του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ.

Όπως, πάντως, τονίζουν αναλυτές, σε μια περίοδο αρνητικών επιτοκίων, αρνητικών αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και αποπληθωρισμού, είναι λογικό οι μεγαλοκαταθέτες να διατηρούν τα χρήματά τους σε μετρητά και όχι σε επενδυτικά προϊόντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα