Κέρδη εξ υπολειμμάτων καφέ

του Κώστα Τσαούση

Φεύγοντας από την Πάτρα το πρωί της Κυριακής 18 Μαρτίου κράτησα στο μυαλό μου εικόνες και στην καρδιά μου συναισθήματα από την συμμετοχή μου στο 3ημερο εργαστήριο "Match & Develop a Startup” για την ανάδειξη και στήριξη της τοπικής νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας που διοργανώθηκε από την Εθνική Τράπεζα

– στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds και φορείς της Πάτρας όπως το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Patras IQ, το Mindspace, το Orange Grove Patras και το Pos4Work.

Μια από τις εικόνες που κράτησα ήταν εκείνη όπου επιτυχημένοι επιχειρηματίες από την Πάτρα αλλά και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου ήρθαν να αγκαλιάσουν και την διοργάνωση αλλά και τους επίδοξους επιχειρηματίες με τον καλό λόγο, την χρήσιμη συμβουλή, την κατεύθυνση… Για παράδειγμα, ο Χρίστος Παπαδημητρίου από την ΚαλαμάταKalamata Papadimitriou με το Βαλσαμικό Ξύδι, την Κρέμα Βαλσαμικού και τις Μουστάρδες- ήρθε, μίλησε, μοιράστηκε την εμπειρία του και έγινε και μέντορας της Νατάσας Σμυρνιώτη από την ομάδα της Μισιρλού Σαπουνοπωλείον από την Αιγείρα της Αχαΐας. Αλλά, και ο Άγγελος Ρέζος από την Rezos Brands και την Hippocrates Farm που πήρε υπό την προστασία του την ομάδα των 7 φοιτητών που κέρδισαν την απευθείας συμμετοχή τους στο 2ο γύρο του επόμενου (του 9ου κατά σειρά) διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.

Πρόκειται για την ομάδα με την επωνυμία CoffeeCo που ασχολείται με την συλλογή των υπολειμμάτων του καφέ από τα διάφορα καφέ της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, την κατάλληλη επεξεργασία τους για την παραγωγή φαινόλης και την διάθεση της στην αγορά ( το κοινό τους είναι σχεδόν αποκλειστικά οι φαρμακευτικές εταιρείες).

Η ίδιας έκτασης και θερμότητας αγκαλιά προσφέρθηκε και από τον πρόεδρο του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα – από την οικογενειακή επιχείρηση αναψυκτικών Λούξ. Απευθυνόμενος το πρωί του περασμένου Σαββάτου σε ένα νεανικό κατά βάση ακροατήριο ο κ. Μαρλαφέκας έκανε γνωστό ότι προχωρά το σχέδιο για την δημιουργία ενός fund που θα χρηματοδοτηθεί από επιχειρηματίες της περιοχής της Πάτρας και θα λειτουργήσει ως ένας αναπτυξιακός επενδυτικός βραχίονας και για τις ιδέες και προτάσεις που έρχονται από τον χώρο της νεανικής επιχειρηματικής δράσης. Ο ίδιος στη σύντομη παρέμβαση του έκανε λόγο και για την ενίσχυση και μετεξέλιξη της διοργάνωσης Patras IQ . Ως γνωστόν η φετινή διοργάνωση, η 5η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας - Patras Innovation Quest (Patras IQ) θα πραγματοποιηθεί στις 27, 28 και 29 Απριλίου 2018, στο Αθλητικό Κέντρο «Δ. Τόφαλος» της Πάτρας και συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, το Επιμελητήριο Αχαΐας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας.

Πέραν όλων αυτών στο μυαλό μου κράτησα και ένα νούμερο. Στο τριήμερο εργαστήριο - αφορούσε ομάδες που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας και που δεν προκρίθηκαν στη Β' Φάση του Διαγωνισμού αλλά και ομάδες με βάση την Πάτρα από το Πανεπιστήμιο και τις τοπικές υποδομές ανάπτυξης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας – συμμετείχαν 25 ομάδες με 85 μέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα