Δ. Αναγνωστάκης (Boehringer Ingelheim Ελλάς): Επένδυση 40 εκατ. και νέα µονάδα παραγωγής στην Ελλάδα

της Παναγιώτας Καρλατήρα

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της καινοτομίας έδωσε ο γερμανικός φαρμακευτικός κολοσσός Boehringer Ingelheim μέσω της θυγατρικής του εταιρείας στη χώρα μας. Η μοναδική πολυεθνική που διατηρεί δική της βιομηχανική μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα, μια μονάδα που όταν λειτούργησε στο Κορωπί -πριν

από 42 χρόνια- άλλαξε τα δεδομένα στο εγχώριο βιομηχανικό πεδίο, εμπιστεύτηκε στην Boehringer Ingelheim Ελλάς την παραγωγή των καινοτόμων αντιδιαβητικών φαρμάκων της. Το εργοστάσιο έχει μετατραπεί πλέον σε εργοτάξιο, στο πλαίσιο της επέκτασης των εγκαταστάσεων και της τοποθέτησης των υπερσύγχρονων μηχανημάτων παραγωγής, και η ολοκλήρωση του έργου βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Η νέα μονάδα παραγωγής, αρχικής επένδυσης 40 εκατ. ευρώ, αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στον Ιούνιο. Για τον σκοπό αυτό έχει προβλεφθεί η δημιουργία 50 νέων θέσεων εργασίας. Ο μακροπρόθεσμος στόχος όμως είναι ακόμη πιο ουσιαστικός: η Ελλάδα γίνεται η βάση τροφοδοσίας του 70% της παγκόσμιας αγοράς σκευασμάτων για διαβητικούς ασθενείς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των επικεφαλής της εταιρείας. Αυτό με τη σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα μέσα στην επόμενη πενταετία, ένα στα δύο φάρμακα που θα εξάγονται από τη χώρα να προέρχεται από το εργοστάσιο της Boehringer Ingelheim στο Κορωπί. Εάν συνυπολογιστεί, δε, ότι πρόκειται για το τελευταίο εργοστάσιο πολυεθνικής φαρμακευτικής που έχει παραμείνει στη χώρα παράγοντας καινοτόμα φάρμακα και το οποίο κατάφερε όχι απλώς να επιβιώσει αλλά να γίνει μονάδα παγκόσμιας τροφοδοσίας, είναι προφανές το ειδικό βάρος της συγκεκριμένης βιομηχανικής μονάδας και της επέκτασής της.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού πρεσβευτή στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ στη βιομηχανική μονάδα της Boehringer Ingelheim Ελλάς, σηματοδοτεί τη στήριξη της εταιρείας και των αναπτυξιακών επιλογών της. Ο πρεσβευτής επισκέφθηκε τον χώρο παραγωγής του εργοστασίου, καθώς και τις υπό διαμόρφωση εγκαταστάσεις της επέκτασης, ζητώντας διευκρινίσεις τόσο για την παραγωγή και τις εξαγωγές φαρμάκων όσο και για το πλάνο πρόσληψης επιστημονικού προσωπικού. Σε ό,τι αφορά το θέμα των προσλήψεων, ο κ. Πλέτνερ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση τονίζοντας τη θέση του ότι η παραγωγή και οι εξαγωγές συμβάλλουν μεταξύ άλλων και στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης επιστημόνων - είναι μια δραματική διαπίστωση πλέον ότι η Ελλάδα πλήττεται από το λεγόμενο brain drain, τη διαρροή, τη φυγή μυαλών προς άλλες χώρες, ιδίως στο πεδίο της Υγείας.

Από την επίσκεψη του Γερµανού πρεσβευτή Γενς Πλέτνερ στις εγκαταστάσεις της Boehringer Ingelheim Ελλάς


O πρεσβευτής εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία των εξαγωγών της εταιρείας καθώς, εκτός από την ελληνική αγορά, η μονάδα παραγωγής τροφοδοτεί και τις αγορές άλλων 68 χωρών - η εξαγωγική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο για την εταιρεία αλλά και για την ελληνική οικονομία, αφού αντιπροσωπεύει περίπου το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας.

«Οι εξαγωγές από την Ελλάδα αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα όπλα για την καταπολέμηση της κρίσης, δημιουργούν υπόβαθρο για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας και θα πρέπει οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση μέσα βέβαια από τη δημιουργία ενός υγιούς επιχειρηματικού κλίματος», δήλωσε ο κ. Πλέτνερ κατά την επίσκεψή του. Μάλιστα, ενδεικτικό του ενδιαφέροντός του για το επιχειρείν και την ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι ότι επικεντρώθηκε στη δεκαετία της κρίσης που διανύει η χώρα και ζήτησε στοιχεία για την εγχώρια επενδυτική δραστηριότητα της Boehringer Ingelheim, στοιχεία που του διέθετε σε αφθονία ο Ελληνας επικεφαλής της Δημήτρης Αναγνωστάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ελλάς.

Ο κ. Αναγνωστάκης επισήμανε τη δημόσια θέση της μητρικής εταιρείας ότι στηρίζει έμπρακτα την εισαγωγή επενδύσεων, κάτι που μαρτυρούν οι αριθμοί: επενδύσεις άνω των 95 εκατ. ευρώ την τελευταία 5ετία, εκ των οποίων τα 40 εκατ. επενδύθηκαν μετά το 2016.

Σημαντικό μέρος των επενδύσεων, πέρα από αυτές που πραγματοποιούνται στην παραγωγή, αφορά τις κλινικές έρευνες. Η Boehringer Ingelheim Ελλάς συμμετέχει στο διεθνές πρόγραμμα κλινικών ερευνών της μητρικής. Ετσι, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να θεωρηθεί και προδιαγεγραμμένο, με βάση την υψηλή στοχοθεσία της εταιρείας: κατακτά με άνεση μια από τις καλύτερες θέσεις στο σχετικό πεδίο και συγκαταλέγεται στους πρωταθλητές της κλινικής έρευνας με συνολικές επενδύσεις 11,2 εκατ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο καθρέφτης της έρευνας και της καινοτομίας που υποστηρίζει η Boehringer Ingelheim είναι τα καινοτόμα φάρμακα που διαθέτει στην αγορά για τη θεραπεία σημαντικών ασθενειών.

Οι κύριοι τομείς στους οποίους παραδοσιακά δραστηριοποιείται η φαρμακευτική είναι η αντιμετώπιση και η θεραπεία παθήσεων του αναπνευστικού, καρδιαγγειακού και μυοσκελετικού συστήματος. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια η εταιρεία εισήλθε στον σακχαρώδη διαβήτη και την ογκολογία, με στόχο να προσφέρει φάρμακα υψηλής θεραπευτικής αξίας.

Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την αξία της καινοτομίας, η μητρική εταιρεία υλοποιεί, σχέδιο για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων επιπρόσθετου ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση νόσων που με τα σημερινά δεδομένα θεωρούνται ανίατες ή σπάνιες. Η πρόσφατη βράβευση της εταιρείας στην Ελλάδα με το Prix Galien Αward αποτελεί και ένα διαβατήριο για την είσοδο ενός μέρους του ερευνητικού αυτού κεφαλαίου και στην Ελλάδα. Παράλληλα, τα καινοτόμα αντιδιαβητικά φάρμακα που θα «ταξιδεύουν» σε λίγες εβδομάδες από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, με πρώτη μεγάλη στάση τις Ηνωμένες Πολιτείες, δίνουν με τον πιο απλό και καθαρό τρόπο την εικόνα μιας διαφορετικής Ελλάδας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας.

Αυτή την εικόνα που οραματίζονται δεκαετίες τώρα οι επικεφαλής της και την οποία αποτύπωσε μοναδικά ο κ. Αναγνωστάκης: «Αυτή είναι για εμάς η εικόνα του υγιούς επιχειρείν και συνάμα ενός μέρους του κοινωνικού μας συμβολαίου με τη χώρα διότι θα έχει άμεση συνέπεια και στη συγκράτηση θέσεων εργασίας στη χώρα. Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα που θα είναι γεμάτη από παραδείγματα όπως εμείς. Μια τέτοια χώρα θα είναι για όλους μας μια πατρίδα στην οποία θα είμαστε εκτός από υπερήφανοι και ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους».

Keywords
Τυχαία Θέματα