Καταπλέει προς το κυπριακό τεμάχιο 10 το Ocean Investigator της EXXON

Εν πλω προς το τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται ένα από τα δύο σκάφη, που θα διενεργήσουν περιβαλλοντικές μελέτες για λογαριασμό του ενεργειακού κολοσσού Εxxon Mobil.

Το Ocean Investigator το μεσημέρι της Κυριακής σήκωσε άγκυρες από το Λαύριο και πλέει προς τα κυπριακά ύδατα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το sigmalive.com, το δεύτερο σκάφος, το Med Surveyor, το οποίο διεξάγει έρευνες

στα ανοικτά της Χάιφα, για το Ισραήλ, θα διαδεχθεί το Ocean Investigator, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στο τεμάχιο 10, στο οποίο αναμένεται τον Οκτώβριο να γίνει η γεώτρηση των Αμερικανών.

Στο μεταξύ σε ισχύ έχει τεθεί και η οδηγία προς ναυτιλλομένους NAVTEX του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης για τις έρευνες στο τεμάχιο 10, με διάρκεια ως τις 20 Απριλίου.

Την Κύπρο θα επισκεφθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας ο βοηθός υφυπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Γουές Μίτσελ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας.

Κυπριακό, ενεργειακές εξελίξεις και οι τουρκικές ενέργειες αναμένεται να είναι στην ατζέντα των συναντήσεων που ο Αμερικανός αξιωματούχος θα έχει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στο μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές ενέργειες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε:

«Δεν υπάρχει πραγματικός λόγος ανησυχίας. Είναι κλίμα που επιχειρούν να δημιουργήσουν ορισμένοι. Η ένταση είναι τεχνητή. Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει αυτές τις δηλώσεις και ψεύτικες ειδήσεις με ψυχραιμία. Οι κυπριακές Αρχές διαχειρίζονται το θαλάσσιο χώρο λαμβάνοντας υπόψην προγραμματισμένες ερευνητικές εργασίες στην ΑΟΖ και στην πραγματικότητα στην θαλάσσια περιοχή δεν συμβαίνει κάτι άλλο που αλλάζει την ουσία».
Ορόσημο, χαρακτηρίζει η κυπριακή κυβέρνηση για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων την επόμενη τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το διήμερο 22 και 23 Μαρτίου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου δήλωσε: «Η δική μας προσέγγιση είναι ότι θα πρέπει και υπάρχει τρόπος να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για να συμπεριφέρεται ως χώρα που θέλει καλές σχέσεις με την ΕΕ απέναντι σε ένα κράτος μέλος».

Αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα έστειλε και η Αθήνα. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι η Τουρκία με την στάση που ακολουθεί οδηγείται σε διεθνή απομόνωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Η γενικότερη στάση της Τουρκίας στην περιοχή είναι ανεύθυνη και κοντόφθαλμη. Διότι θεωρεί ότι μέσω μιας στρατηγικής διαρκών προκλήσεων θα επιτύχει τους όποιους σκοπούς της. Αυτή είναι μια στρατηγική που στις σημερινές συνθήκες, με την ισχύ του διεθνούς δικαίου και της ύπαρξης των διεθνών οργανισμών, είναι απολύτως ατελέσφορη».

Keywords
Τυχαία Θέματα