Υπερ της ανεξαρτησίας ψήφισε το κοινοβούλιο της Καταλονίας

Υπερ της κήρυξης της ανεξαρτησίας της επαρχίας ψήφισε το καταλανικό Κοινοβούλιο, με 70 ψήφους υπερ και 10 κατά, ενώ λίγο αργότερα η Γερουσία της Ισπανίας ενέκρινε την ενεργοποίηση του άρθρου 155 και άρα την άρση της αυτονομίας της επαρχίας.

Η ισπανική Γερουσία έδωσε με 214 ψήφους υπερ, 47 ψήφους κατά και 1 αποχή, το δικαίωμα στην ισπανική κυβέρνηση να άρει την αυτονομία της Καταλονίας. «Δεν μας αφήνουν καμία άλλη επιλογή απ' το να εφαρμόσουμε το άρθρο 155 για να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα στην Καταλονία» δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι από τη Γερουσία, μετά την απόφαση της καταλανικής Βουλής,

ενώ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου όπου θα αποφασιστούν τα πρώτα μέτρα για την επαρχία. Στην ομιλία του ενώπιον της Γερουσίας, ο Ραχόι εξέφρασε την πρόθεσή του να αναιρέσει την κυβέρνηση του Πουτζδεμόντ.

Η είδηση προκάλεσε πτώση έως και 2% στο ισπανικό χρηματιστήριο.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία, δήλωσε: «Προχωρήσαμε σε ένα βήμα για το οποίο παλέψαμε πολύ για να το επικυρώσουμε στις κάλπες. Πολίτες της Καταλονίας, έρχονται ώρες κατά τις οποίες θα πρέπει να διατηρήσουμε τον σφυγμό της της χώρας αυτής, μέσω της ειρήνης».

Αμέσως μετά την απόφαση της καταλανικής Βουλής ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε μέσω Twitter: «Ζητώ ηρεμία απ' όλους τους Ισπανούς. Το ισπανικό κράτος θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία».

Pido tranquilidad a todos los españoles. El Estado de Derecho restaurará la legalidad en Cataluña. MR

— Mariano Rajoy Brey (@marianorajoy) 27 Οκτωβρίου 2017

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ε.Ε. και συγκεκριμένα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος τόνισε μέσω Twitter ότι «για την Ε.Ε. τίποτα δεν αλλάζει, θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Ισπανία».

For EU nothing changes. Spain remains our only interlocutor. I hope the Spanish government favours force of argument, not argument of force.

— Donald Tusk (@eucopresident) 27 Οκτωβρίου 2017

Στο tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απάντησε ο Κάρλες Πουτζντεμόν λέγοντας ότι «οι Καταλανοί πάντα προτιμούν τον διάλογο».

As you know, Catalans always favour the force of arguments. #peace #democracy #dialogue https://t.co/IAcwfjUbbv

— Carles Puigdemont (@KRLS) 27 Οκτωβρίου 2017

Κανένα σχόλιο από Κομισιόν

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία. «Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Mina Andreeva.

Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Jean Claude Juncker, ο οποίος έχει πει κατ' επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία, βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η καταλανική κρίση είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να λύσει η ισπανική κυβέρνηση ενώ και η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας.

Την αντίθεσή της με την ανεξαρτησία εξέφρασε μέσω Twitter η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου.

Χιλιάδες Καταλανοί στους δρόμους

Στη Βαρκελώνη πλήθος υποστηρικτών της ανεξαρτησίας κατέβηκαν στους δρόμους, φωνάζωντας «Ελευθερία» στα καταλανικά και τραγουδώντας παραδοσιακά καταλανικά τραγούδια.

«Ανησυχώ, έχω αγωνία όπως όλοι. Αλλά η ελυθερία δεν είναι ποτέ χωρίς αντίτιμο», δήλωσε ένας 50χρονος μουσικός.

«Έχω συγκινηθεί γιατί η Καταλονία πάλευε εδώ και 40 χρόνια να είναι ανεξάρτητη και τελικά μπορεί να το δει να γίνεται», δήλωσε μία 61χρονη καταλανή ιστορικός.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι πιο μετριοπαθείς φωνές που εκφράζουν φόβους και ανησυχία για το τίμημα της «ελευθερίας».

«Ανησυχώ, έχω αγωνία όπως όλοι. Αλλά η ελευθερία δεν είναι ποτέ χωρίς αντίτιμο», δήλωσε ένας 50χρονος μουσικός.

Keywords
Τυχαία Θέματα