Κατάινεν: Ακατανόητες για την ΕΕ οι εμπορικές πρακτικές Τραμπ

Είναι δύσκολο για την Ευρώπη να ακολουθήσει τις πρακτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε μιλώντας στο CNBC ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, από το περιθώριο του Ambrosetti Forum.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας, ο Τραμπ θα έπρεπε να ακολουθεί τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου προκειμένου να επιλύει τις διαφωνίες που προκύπτουν από το εμπορικό έλλειμμα

των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο «ο πρόεδρος Τραμπ χρησιμοποιεί αντισυμβατικές μεθόδους στο εμπόριο... αλλά έχουν ειπωθεί πολλά κι έχουν γίνει λίγα, κάτι που είναι καλό», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι πρωτοβουλίες του Αμερικανού προέδρου γίνονται αντιληπτές από την Ευρώπη ως επιζήμιες για το παγκόσμιο εμπόριο, σημειώνει το CNBC, ενώ τα τελευταία tweets του προέδρου καθώς και η ξαφνική του απόφαση να επιβάλει νέου δασμούς κατά της Κίνας δύσκολα γίνονται κατανοητά από τους Ευρωπαίους.

«Αν η κατάσταση προχωρήσει πολύ, τότε θα είναι το τέλος της πολυφωνίας. Δεν βλέπω όμως να συμβαίνει αυτό ακόμα», ανέφερε επίσης ο Κατάινεν

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν μετριαστεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ απείλησε τον Μάρτιο να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Η ΕΕ των 28 απάντησε με δικό της κατάλογο δασμών στα προϊόντα των Η.Π.Α. ως αντίποινα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν τελικά να εξαιρέσουν προσωρινά την Ευρώπη, αποφεύγοντας έτσι την επιδείνωση των εμπορικών δεσμών τους.

«Είμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητάμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες ... αυτή τη στιγμή και τα πράγματα δείχνουν να ηρεμούν, έστω και λίγο», σημείωσε ο Κατάινεν.

«Δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων, αλλά η κατάσταση είναι πιο ήρεμη τώρα από ό, τι ήταν πριν από δύο εβδομάδες», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα