Πετάει ψηλά το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

της Στεφανίας Σούκη

Από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» περνά η τουριστική άνοιξη της Αθήνας την τελευταία πενταετία, η οποία έχει βάλει στόχο πλέον να καθιερωθεί ως προορισμός city break, για Σαββατοκύριακα και ολιγοήμερες διακοπές, έχοντας ήδη στη φαρέτρα της τις θετικές επιδόσεις των τελευταίων ετών.

Αυτό φαίνεται ότι θα είναι και ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για τον προορισμό, ο οποίος δέχτηκε πέρυσι 4,8 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις (αύξηση κατά 84,6%

σε σύγκριση με τα 2,6 εκατομμύρια του 2013, το ιστορικά χαμηλότερο νούμερο της τελευταίας δεκαπενταετίας, πιο κάτω ακόμη και από το ολυμπιακό 2004 των 2,7 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων).

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος της κατηγορίας εκείνων που ταξιδεύουν στην πόλη για ένα ολιγοήμερο διάλειμμα, βάσει των στατιστικών που καταγράφονται στο ίδιο το αεροδρόμιο, έχοντας αυξηθεί από το 11% επί του συνόλου των διεθνών αφίξεων του 2013 και τις μόλις 230.000 αφίξεις στο 38% επί του συνόλου και στο 1,4 εκατομμύρια αφίξεις το 2017. Η top αγορά σε ό,τι αφορά τους ξένους που επισκέπτονται την Αθήνα για city break είναι οι Αμερικανοί -προφανώς στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου ταξιδιού είτε στην Ελλάδα είτε και σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς με μερίδιο 16% για το 2017 και ακολουθούν οι Ευρωπαίοι και συγκεκριμένα οι Γερμανοί με 9%, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί από 8%, οι Ιταλοί με 7%, ενώ σε άλλες εθνικότητες από όλο τον κόσμο αντιστοιχεί το 52%.

Οσον αφορά την εποχικότητα και το πώς κατανέμονται μέσα στο έτος οι ταξιδιώτες στον προορισμό, την άνοιξη ταξιδεύει ένα 22%, το φθινόπωρο ένα 29%, το καλοκαίρι ένα 38%, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό συνεχίζει τις διακοπές του στα ελληνικά νησιά, και τον χειμώνα ένα 11%. Ελπίδες για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της πρωτεύουσας και μερική άμβλυνση της έντονης εποχικότητας, η οποία αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού, δημιουργούν οι νέες επενδύσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί: «Η ανάπτυξη του παράκτιου μετώπου της Αττικής, οι περαιτέρω επενδύσεις σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι επενδύσεις στον ΟΛΠ και φυσικά το μεγάλο project στις εγκαταστάσεις του πρώην αερολιμένα Ελληνικού σταδιακά μετασχηματίζουν το προϊόν και την ελκυστικότητα της Αθήνας και αυξάνουν το δυναμικό για την περαιτέρω προσέλκυση και άνοδο των τουριστικών ροών, ενώ παράλληλα δημιουργούν τις συνθήκες για τη μερική άμβλυνση της έντονης εποχικότητας στη ζήτηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η θερινή σεζόν του 2018

Για το 2018, και δη για τη θερινή σεζόν, κυρίως από τον Απρίλιο και έως τον Οκτώβριο, προγραμματίζονται περισσότερες από 170 νέες εβδομαδιαίες πτήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν νέους προορισμούς αλλά και επιπλέον νέες πτήσεις σε ήδη εξυπηρετούμενους.

Στα highlights του αεροδρομίου της Αθήνας για τη θερινή σεζόν 2018 εντάσσεται η άφιξη τεσσάρων νέων αεροπορικών εταιρειών:

α) Η γνωστή εταιρεία χαμηλού κόστους WIZZ Air, η οποία, πέραν των προορισμών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης που θα εξυπηρετεί, μπαίνει και στον ανταγωνισμό της σύνδεσης με το Λονδίνο, που αποτελεί τον πρώτο προορισμό του εξωτερικού για το «Ελ. Βενιζέλος».

β) Η ρωσικών πλέον συμφερόντων Cyprus Airways μπαίνει στον ανταγωνισμό της σύνδεσης Αθήνα - Λάρνακα, επιχειρώντας να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο από την κυπριακή αγορά, η οποία είναι από τις σημαντικότερες για την Αθήνα και κατατάσσεται στην 4η θέση στο σύνολο της διεθνούς επιβατικής κίνησης μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ιταλία, με μερίδιο 7,5% (πάνω από το 1 εκατομμύριο σε ετήσια βάση)

γ) Η Primera Air με προορισμούς το Γκέτεμποργκ και τη Στοκχόλμη και

δ) η Georgian Airways.

Επιπλέον, στα σημαντικότερα ορόσημα της φετινής θερινής σεζόν για το «Ελ. Βενιζέλος» είναι η δημιουργία νέας βάσης στην Αθήνα για τη Volotea, η οποία συνδέει πόλεις μικρού και μεσαίου μεγέθους στην Ευρώπη και κατατάσσει τη χώρα μας στις καλύτερες αγορές της πανευρωπαϊκά, αλλά και το πέμπτο αεροσκάφος ης Ryanair στη βάση της Αθήνας, εντάσσοντας παράλληλα και νέα δρομολόγια με στόχο τη διακίνηση συνολικά 2,9 εκατομμυρίων επιβατών για το 2018 (αύξηση 10%) από προς την ελληνική πρωτεύουσα. Για τους πιο μακρινούς προορισμούς τα ορόσημα της θερινής σεζόν του 2018 περιλαμβάνουν την αύξηση των συχνοτήτων από πλευράς της Air China με τρεις (έναντι των δύο) απευθείας εβδομαδιαίες πτήσεις από Πεκίνο, αλλά και της Scoot, της low cost αεροπορικής που συνδέει την Αθήνα με την Ασία και φέτος το καλοκαίρι θα αυξήσει από τρεις σε τέσσερις τις εβδομαδιαίες πτήσεις της από Σιγκαπούρη.

Από το σύνολο των 170 και πλέον νέων εβδομαδιαίων πτήσεων για το καλοκαίρι του 2018 οι νέοι προορισμοί από το «Ελ. Βενιζέλος» φτάνουν τους 24, ενώ νέες πτήσεις προστίθενται στους 22 ήδη εξυπηρετούμενους.

Οι μέχρι στιγμής επιδόσεις

«Ο προορισμός Αθήνα αυτή τη στιγμή διαθέτει όλα τα συστατικά ενός σύγχρονου city break προορισμού, κάτι το οποίο επιχειρεί να συνθέσει και να αναδείξει στις διεθνείς αγορές και η Μarketing Greece», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος. Ο ΣΕΤΕ, εξάλλου, στηρίζει συνολικά το εγχείρημα και τη Marketing Greece, την εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 2013 για την αποτελεσματική προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, η οποία υλοποιεί ήδη το πρώτο Digital Travel Show, αφιερωμένο στην ελληνική πρωτεύουσα.

Με βάση πάντα τα στοιχεία του αεροδρομίου της Αθήνας, το δίδυμο Aegean - Olympic Air φαίνεται ότι συμβάλλει στον μεγαλύτερο βαθμό στην αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης, κατά 48,9% για το 2017, ενώ η Ryanair, από τις εταιρείες χαμηλού κόστους, κατά 13,3%. Εκτός του ομίλου Aegean, οι υπόλοιπες αεροπορικές full service έχουν συμβάλει κατά 27,2%, ενώ στις λοιπές εταιρείες low cost αντιστοιχεί ένα 7,4%.

Για το 2017 το σύνολο των θέσεων που προσφέρθηκαν από τις αεροπορικές έφτασαν τα 26,95 εκατομμύρια, με την επιβατική κίνηση να φτάνει τελικά τα 21,7 εκατομμύρια, έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 73,4% κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά 15ετίας του 2013, οπότε η επιβατική κίνηση είχε φτάσει τα 12,54 εκατομμύρια.

Σημαντική είναι η άνοδος και των μετεπιβιβαζόμενων επιβατών αλλά και το μερίδιο των πιο μακρινών προορισμών, εκτός των μεγάλων και παραδοσιακών ευρωπαϊκών τουριστικών αγορών. Στην κατηγορία των συγκεκριμένων αγορών, στην πρώτη θέση φιγουράρει για το 2017 το Τελ Αβίβ με αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 44,4% και ακολουθεί η Νέα Υόρκη με 60%. Εδώ επισημαίνεται ότι το δρομολόγιο της Emirates από την Αθήνα προς τη Νέα Υόρκη συμπλήρωσε πριν από λίγες ημέρες, στις 12 Μαρτίου, έναν χρόνο πτήσεων, καταγράφοντας, σύμφωνα με τους επιτελείς της ίδιας της εταιρείας, «αυξημένη ζήτηση και αναπτυξιακή δυναμική στη μοναδική καθημερινή σύνδεση από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους». Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου των πτήσεων, η εταιρεία μετέφερε συνολικά στο δρομολόγιο 160.000 επιβάτες, συμβάλλοντας σημαντικά στη συνολική αύξηση (κατά 60%) της αγοράς της Νέας Υόρκης από την Αθήνα.

Οσον αφορά τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, στην πρώτη θέση ως προς τον συνολικό αριθμό της επιβατικής κίνησης παραμένει το Λονδίνο (αν και με οριακή μείωση σε σύγκριση με το 2016) και ακολουθούν η Λάρνακα, η Ρώμη, το Παρίσι και η Κωνσταντινούπολη.

Στο εσωτερικό δίκτυο, την πρωτιά διατηρεί το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, με μείωση ωστόσο λόγω των εργασιών αναβάθμισης, και ακολουθούν η Σαντορίνη με εντυπωσιακή άνοδο άνω του 15%, το Ηράκλειο, η Ρόδος και τα Χανιά.

Η επέκταση

Στα προσεχή νέα έργα του αεροδρομίου περιλαμβάνεται αυτό με προϋπολογισμό ύψους 25 εκατ. ευρώ για την επέκταση στο κεντρικό κτίριο του αεροσταθμού κατά 14.950 τ.μ. (ανεξάρτητα από την παράταση της σύμβασης παραχώρησης), για το οποίο ήδη ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει απευθύνει πρόσκληση σε κατασκευαστικές εταιρείες, με τελευταία ημερομηνία υποβολής του ενδιαφέροντος τις 18 Απριλίου.

Το έργο, του οποίου ο ανάδοχος θα πρέπει με βάση τον προγραμματισμό να επιλεγεί μέσα στον Ιούνιο, οφείλει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου του 2019, με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, αφενός λόγω της ανόδου της επιβατικής κίνησης, αφετέρου λόγω της εφαρμογής του νέου Κανονιστικού Πλαισίου Ευρωπαϊκής Ασφάλειας που θα εφαρμόζεται από τον Απρίλιο του 2019 και προβλέπει αυστηρές διαδικασίες ελέγχου διαβατηρίων σε όλες τις αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών εκτός Σένγκεν, Ευρωπαίους και μη Ευρωπαίους.

«Ο νέος κανονισμός αναμένεται να διπλασιάσει τον αριθμό των διαβατηρίων που θα υποβάλλονται σε αυστηρότερη διαδικασία και συνεπώς θα αυξηθεί σημαντικά ο φόρτος ελέγχου καθιστώντας τους υφιστάμενους χώρους ανεπαρκείς», επισημαίνεται στη σχετική προκήρυξη.

Keywords
ελευθέριος βενιζέλος, βενιζελος, cyprus airways, olympic air, αθηνα, city, ολυμπιακος, top, ελλαδα, καλοκαιρι, ολπ, project, άφιξη, εταιρεία, air, cyprus, ryanair, νέα, china, low, σετε, travel, aegean, olympic, full, emirates, ηπα, θεσσαλονικη, ηρακλειο, ροδος, χανια, μαΐου, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, θερινη ωρα, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, ημερομήνια, γερμανια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ιταλια, καθημερινη, κωνσταντινουπολη, λονδινο, νησια, ολπ, πλαισιο, πτησεις, ρωμη, σαντορινη, aegean, cyprus airways, cyprus, olympic air, olympic, ryanair, αγορα, αεροδρομιο, αυξηση, ανοιξη, ανοδος, ασια, άφιξη, αφιξεις, αφιερωμενο, δρομολογια, διδυμο, δικτυο, δυναμικο, εγχειρημα, ευρω, εργα, επενδυσεις, εταιρεία, ετων, ετος, ευρωπη, ιδιο, κινηση, κτιριο, λαρνακα, μαΐου, μειωση, νεα υορκη, παντα, παρισι, πεκινο, σενγκεν, σεζον, σετε, συγκεκριμενα, σιγκαπουρη, φυσικα, φτανει, φθινοπωρο, air, αγορες, china, city, ελληνικα, emirates, full, χωρα, project, low, travel, top
Τυχαία Θέματα