Κάρλες Πουτζδεμόν, ο άνθρωπος που «έβαλε φωτιά» στην Ισπανία

Ήταν προπαραμονή πρωτοχρονιάς του 1963, δηλαδή 29 Δεκεμβρίου 1062 όταν γεννήθηκε στο Άμερ της Καταλονίας ο Κάρλες, το δεύτερο από τα οκτώ παιδιά που απέκτησε ο ζαχαροπλάστης Χαβιέ Πουτζδεμόν και η σύζυγός του, Νούρια. Ο Κάρλες Πουτζδεμόν, θα γινόταν τελικά ο ηγέτης που οδήγησε την Καταλονία στο χθεσινό δημοψήφισμα κι έβαλε "φωτιά"στη Μαδρίτη, αλλά και σε ολόκληρη

την Ευρώπη.

Πριν καν τελειώσει το Λύκειο, ο Κάρλες Πουτζδεμόν αρχίζει να γράφει φλογερά άρθρα στην τοπική εφημερίδα της Χερόνα, αρχικά για το ποδόσφαιρο αλλά στη συνέχεια και για άλλα θέματα. Μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Χερόνα για να σπουδάσει Καταλανική φιλολογία, αλλά παράτησε τις σπουδές του για να συνεχίσει τη δημοσιογραφική του καριέρα. Το 1981 γράφει για την εφημερίδα El Punt, όπου στη συνέχεια γίνεται αρχισυντάκτης.

Η οικογένεια του, οι σπουδές του, η δουλειά του, όλα τον οδηγούν στη μελέτη της Καταλονίας. Το 1988 αφιερώθηκε στη συλλογή όλων των αναφορών του διεθνούς τύπου για την Καταλονία. Ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη, συλλέγει πληροφορίες και γνώσεις για τις νέες τεχνολογίες κι επιστρέφοντας στην πατρίδα του, ιδρύει το Καταλανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο γιγαντώνει μέχρι την αποχώρησή του από αυτό, το 2002. Δυο χρόνια νωρίτερα, το 2000, παντρεύεται τη Ρουμάνα δημοσιογράφο Μαρτσέλα Τόπορ, με την οποία απέκτησε δυο κόρες. Επί τέσσερα χρόνια ασχολείται με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Καταλονίας και την έκδοση ενός αγγλόφωνου περιοδικού για την Καταλονία. Το 2006, αφήνει τη δημοσιογραφία για να μπει στην πολιτική αποδεχόμενος μια υποψηφιότητα για το Κοινοβούλιο της Καταλονίας. Το 2007 έμεινε στην αντιπολίτευση, αλλά το 2011 νίκησε τον σοσιαλιστή αντίπαλό του στο προπύργιο των Ισπανών Σοσιαλιστών, την Χερόνα, κ έγινε δήμαρχος της.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν ήδη έχει καταγραφεί στη συνείδηση των Καταλανών ως ο φυσικός τους ηγέτης. Καθώς είναι πολύγλωσσος (εκτός από ισπανικά και καταλανικά, μιλά αγγλικά, γαλλικά και ρουμανικά) και παθιασμένος με τα social media, συζητά με όλη την Ευρώπη, σχεδόν, για τα θέματα της αυτονομίας της Καταλονίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για ό,τι συνέβη χθες στην περιοχή.

Στα μέσα του 2015 διαδέχεται, ως ιστορικός ηγέτης του αυτονομιστικού καταλανικού κινήματος,πλέον, τον Χοσέ Μαρία Βίλα ντ΄ Αμπαντάλ, στη θέση του προέδρου της Ένωσης Δήμων για την Ανεξαρτησία της Καταλονίας. Στις 10 Ιανουαρίου 2016 εκλέγεται πρόεδρος της Καταλονίας και παραιτείται από δήμαρχος της Χερόνα, διότι η κατοχή των δυο θέσεων συνιστά θεσμικό ασυμβίβαστο. Είναι πρώτος πρόεδρος της Καταλονίας ο οποίος αρνήθηκε να ορκιστεί στο ισπανικό Σύνταγμα, ενώπιον του Μονάρχη βασιλιά Φιλίππου.

Keywords
Τυχαία Θέματα