Καναδάς: Γιατί τον εγκαταλείπουν οι μετανάστες

Οι περισσότεροι νεοεισερχόμενοι μετανάστες φαίνεται πως εγκαταλείπουν τον Καναδά, σύμφωνα με νέα έρευνα, γεγονός που αποτελεί απειλή για μια χώρα που βασίζεται στη μετανάστευση για την προώθηση της πληθυσμιακής και οικονομικής ανάπτυξης.

Το ποσοστό των μεταναστών που εγκαταλείπουν τη χώρα αυξάνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1980, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι νεοεισερχόμενοι «μπορεί να μην βλέπουν τα οφέλη της μετακίνησης στον Καναδά», σύμφωνα με μια μελέτη σχετικά με τη διατήρηση των μεταναστών από το Ινστιτούτο για

την Καναδική Ιθαγένεια και το Συμβούλιο Συνδιάσκεψης του Καναδά.

Η έκθεση υπογράμμισε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον Καναδά από την αποτυχία του να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των μεταναστών οι οποίοι αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, επιδεινούμενη οικονομική δυνατότητα στέγασης, ένα επιβαρυμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και υποαπασχόληση. Υπογράμμισε επίσης πώς η απογοήτευση των μεταναστών μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο ακόμη και σε μια χώρα που σημειώνει συνεχώς νέα ρεκόρ αύξησης του πληθυσμού, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Είναι μια αντανάκλαση της ευρύτερης κοινωνίας μας και των πιο δυσεπίλυτων αδυναμιών που έχουμε. Αν οι μετανάστες λένε “όχι, ευχαριστώ” και προχωρούν, αυτό αποτελεί πραγματική υπαρξιακή απειλή για την ευημερία του Καναδά», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Daniel Bernhard, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου για την Καναδική Ιθαγένεια, μιας ομάδας υπέρ της μετανάστευσης. «Πρέπει να ξυπνήσουμε και να αναγνωρίσουμε ότι αν δεν προσφέρουμε, οι άνθρωποι θα φύγουν. Και αν φύγουν, θα έχουμε πρόβλημα».

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό χρησιμοποιεί τη μετανάστευση για να προσθέσει γρήγορα περισσότερους εργαζόμενους, ώστε να αποτρέψει την οικονομική παρακμή λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Όμως, η αύξηση του πληθυσμού που σημείωσε ρεκόρ τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες επικρίσεις ότι οι πολιτικές της έχουν επιδεινώσει τις υπάρχουσες ελλείψεις στέγασης και έχουν προσθέσει μεγαλύτερη πίεση στις υποδομές και τις υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μετανάστες που εγκαταλείπουν τον Καναδά το 2017 και το 2019 φτάνουν σε υψηλά 20ετίας 1,1% και 1,18%, αντίστοιχα. Αυτό συγκρίνεται με τον μέσο όρο του 0,9% των ανθρώπων στους οποίους χορηγήθηκε μόνιμη κατοικία μετά το 1982 και οι οποίοι εγκαταλείπουν τον Καναδά κάθε χρόνο. Ενώ οι αριθμοί μπορεί να μην ακούγονται σημαντικοί, αθροίζονται με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να οδηγήσουν σε φθορά 20%.

Η έλλειψη ενθουσιασμού για την παραμονή στον Καναδά, η οποία οδήγησε στην περαιτέρω μετανάστευση ορισμένων νεοεισερχομένων, βρίσκεται επίσης πίσω από την απότομη πτώση των μεταναστών που επιλέγουν να γίνουν Καναδοί, σύμφωνα με τον Bernhard. Το ποσοστό των μόνιμων κατοίκων που πήραν την υπηκοότητα εντός 10 ετών από την άφιξή τους μειώθηκε κατά 40% μεταξύ 2001 και 2021.

«Εάν ο Καναδάς δεν μπορεί να αντιστρέψει αυτά τα ζητήματα και δεν μπορεί να παρέχει αυτές τις ζωτικής σημασίας υπηρεσίες και την οικονομική προσιτότητα, οι μετανάστες θα φύγουν», δήλωσε ο Bernhard. «Πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να διασφαλίσουμε ότι είναι ευτυχισμένοι εδώ, ώστε να συνεισφέρουν εδώ, να γίνουν Καναδοί και να συμβάλουν στην κοινή μας επιτυχία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, σε γενικές γραμμές, οι μετανάστες μπορεί να χρωστάνε στον Καναδά λιγότερα απ’ ό,τι ο Καναδάς στους μετανάστες».

Διαβάστε ακόμα

Αυτά είναι τα μέτρα για τους «ενεργειακά ευάλωτους» καταναλωτές

Σπάνε ρεκόρ οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες (γράφημα)

Μπορέλ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί σε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων στη Γάζα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα