Κάμερον προς ΕΕ: Ένα "Brexit" θα σας πόναγε κι εσάς

O πρωθυπουργός David Cameron μπαίνει στην τελική ευθεία όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις επί του μέλλοντος της Βρετανίας στην ΕΕ, με ένα μήνυμα προς τους εταίρους του: Ένα "Brexit" θα σας πόναγε κι εσάς.

Το επιχείρημα πως το μπλοκ των 28 θα είναι πολύ πιο ασθενές χωρίς την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του, δίνει επιπλέον εργαλεία στον Cameron, ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν την συμφωνία υπέρ των μεταρρυθμίσεων στους κανόνες που διέπουν τη Βρετανία. Το μόνο ακανθώδες πρόβλημα

είναι οι χρηματοοικονομικοί κανόνες της ευρωζώνης και κατά πόσο θα επηρεάζουν το City του Λονδίνου. Η συνάντηση θα λάβει χώρα μεταξύ 18 και 19 Φεβρουαρίου.

Το να βγεί η Βρετανία από την Ευρώπη, θα σημαίνει πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα επηρεαστεί αρνητικά και θα υπάρξει περίπτωση περαιτέρω πτώσης των χρηματαγορών. Μπορεί επίσης να επηρεαστεί η επιρροή της ΕΕ, υπονομεύοντας τη δύναμη του πιο ισχυροί οικονομικού γκρουπ σε διεθνή fora.

Από τότε που η ΕΕ δημοσίευσε την απάντηση προς τις απαιτήσεις της Βρετανίας, ο Cameron και οι ανώτατοι αξιωματούχοι του βρίσκονται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις έτσι ώστε η πρόταση να υποστηριχτεί και από τα 27 κράτη-μέλη.

Ο Cameron θέλει να παραμείνει στην ΕΕ αλλά πρέπει να προωθήσει μία "Βρετανική επιτυχία" στο κοινό της χώρας του.

Εάν συμφωνηθεί, η νέα συμφωνία θα περιορίσει τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας σε μη-Βρετανούς Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη χώρα, ενώ θα προασπίσει και τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Βρετανίας και θα παραδώσει δυνάμεις στις εθνικές βουλές.

Την ίδια στιγμή, ο Donald Tusk έχει τον ρόλο του να συγκεντρώσει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη προς υποστήριξη του προγράμματος αυτού. Τα κράτη, πάντως φαίνονται να είναι θετικά προς μία παραμονή της Βρετανίας, τη στιγμή που οι απαιτήσεις του Cameron δεν πλήξουν τις ίδιες τους τις χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα