Τα κανάλια και η ενημέρωση των τηλεπωλήσεων

Γνωρίζετε τον κ. Anseimo Zanzi του Mario; Θα μου πείτε προφανώς γιατί να τον γνωρίζετε – και δεν θα έχετε καθόλου άδικο. Αλλά, οι δημοσιογράφοι που εξακολουθούν να είναι περίεργοι (έχοντας προκαταβολικά σκοτώσει τη ...γάτα) ψαχουλεύουν και σκαλίζουν για να βρουν λεπτομέρειες επί λεπτομερειών. Οι τελευταίες έχουν και την αξία τους αλλά και μια ιδιαίτερη σημασία λόγω των ημερών (άδειες, κανάλια, ΕΣΡ και άλλα πολλά).

Σκαλίζοντας τα αρχεία του ΕΣΡ στην φιλόξενη μεριά της

ηλεκτρονικής «Διαύγεια» βρέθηκα μπροστά σε μια απόφαση που φέρει την υπογραφή της αντιπροέδρου του ΕΣΡ κας Λίνας Αλεξίου (μητέρας της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου) όπου ο προαναφερόμενος κύριος αγνώστων λοιπών επαγγελματικών και άλλων στοιχείων (ειδικότητα, θέση, ηλικία, χώρα προέλευσης κλπ) είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος μιας εταιρείας που ελέγχει ως ιδιοκτήτης έναν τηλεοπτικό σταθμό.

Η εταιρεία ονομάζεται ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. και είναι η ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού με το διακριτικό τίτλο EPSILON TV (ΠΡΩΗΝ 902ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ). Με την απόφαση επιβάλλεται διοικητική κύρωση που μεταφράζεται σε πρόστιμο 15.000 ευρώ. Ο λόγος απλός και πολύ συνηθισμένος για τα πρόστιμα του ΕΣΡ: Παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την σχέση της έμμεσης διαφήμισης με το τηλεοπτικό χρόνο και πρόγραμμα.

Σε μια άλλη περίπτωση (αρκετά κοντινή στο είδος της παράβασης) το ΕΣΡ στέλνει το λογαριασμό στην εταιρεία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ CHANNEL NINE A.E., ιδιοκτήτριας του τηλεοπτικού σταθμού με το διακριτικό τίτλο CHANNEL 9 Νομού Αττικής (μεταξύ των νομίμων εκπροσώπων της εταιρείας ο δημοσιογράφος Τάσος Μπούρας). Ο λογαριασμός των 15.000 ευρώ που πήγε στην εταιρεία αφορά παραβάσεις που αφορούσαν τον συνολικό χρόνο των κάθε λογής διαφημίσεων σε σχέση με το πρόγραμμα. Ένα απόσπασμα από το αιτιολογικό της απόφασης είναι χρήσιμο για την εξαγωγή συμπερασμάτων : «Εκ των στοιχείων του φακέλου, των ισχυρισμών του εκπροσώπου της εταιρείας με την επωνυμία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ CHANNEL NINE A.E., ιδιοκτήτριας του τηλεοπτικού σταθμού με το διακριτικό τίτλο CHANNEL 9 Νομού Αττικής, του υποβληθέντος υπομνήματος και της παρακολουθήσεως των ψηφιακών δίσκων (dvds) που απέστειλε στο ΕΣΡ ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός με περιεχόμενο την εικοσιτετράωρη ροή προγράμματος κατά την 25η.8.2014,προέκυψαν τα ακόλουθα:Ο τηλεοπτικός σταθμός με το διακριτικό τίτλο CHANNEL 9 Νομού Αττικής είχε συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία του έτους 1998 για τη χορήγηση αδείας λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού περιφερειακής εμβέλειας και κατά το άρθρο 17 παρ. 1 του Ν. 2644/1998, σε συνδυασμό με το άρθρο 16 παρ. 3 του Ν.3051/2002, θεωρείται ότι λειτουργεί νομίμως.

Σύμφωνα δε με την υπ΄ αριθμό πρωτοκόλλου ΕΣΡ 14960/19.10.2007 Υπεύθυνη Δήλωση του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας, πρόκειται περί ενημερωτικού τηλεοπτικού σταθμού. Κατά την εν λόγω ημερομηνία ο ως άνω τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε χρονοθυρίδες τηλεπώλησης συνολικής διάρκειας 16 ωρών 22 λεπτών και 34 δευτερόλεπτων, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό ποσοστό 68,75% του συνολικού ημερήσιου προγράμματός του.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 5 του Ν. 3592/2007 ως ενημερωτικά μέσα νοούνται εκείνα των οποίων το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει τακτά πρωτότυπα δελτία ειδήσεων καθημερινά, πολιτικό σχολιασμό και ενημερωτικές εκπομπές πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας (εδάφιο α΄).

Τα ενημερωτικά μέσα διακρίνονται σε γενικού και θεματικού περιεχομένου (εδάφιο β΄). Γενικού περιεχομένου είναι τα ενημερωτικά μέσα, τα οποία περιέχουν προγράμματα ποικίλης ύλης (εδάφιο γ΄). Από τη γραμματική ερμηνεία των τριών πρώτων εδαφίων του προαναφερόμενου άρθρου προκύπτει ότι το πρόγραμμα των ενημερωτικών φορέων πρέπει να περιλαμβάνει σε ημερήσια βάση αφενός μεν πρωτότυπα δελτία ειδήσεων διάρκειας τουλάχιστον μιας ώρας, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 13 του ιδίου ως άνω νόμου, αφετέρου δε μια πλειάδα εκπομπών ποικίλης ύλης, ήτοι εκπομπές ενημερωτικές, ψυχαγωγικές, επιμορφωτικές, διαγωνιστικές, καθώς και τηλεπωλήσεις.

Με τον τρόπο αυτό θεσπίζεται ένα πλαίσιο ελάχιστου ημερήσιου περιεχομένου του προγράμματος των ενημερωτικών τηλεοπτικών φορέων. Από την τελολογική ερμηνεία του ως άνω άρθρου 5 παρ. 5 του Ν. 3592/2007 συνάγεται ότι σκοπός του νομοθέτη με τη θέσπιση αυτού του ελάχιστου ημερήσιου περιεχομένου είναι η διασφάλιση του κριτηρίου της πολυφωνίας στην ενημέρωση και την πληροφόρηση, όπως αναφέρεται στη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 3592/2007».

Τούτων δοθέντων το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό και συγκεκριμένο: Τόσα χρόνια ποιος – ποιοι και κυρίως για ποιο – ποιους λόγους ανέχονταν τη συγκεκριμένη κατάσταση; Ποιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων, των προεδρείων της Βουλής και των αρμόδιων επιτροπών της, των διοικήσεων του ΕΣΡ και πάει λέγοντας. Το πιο σημαντικό πάντως είναι να ειπωθεί και να ξεκαθαριστεί σε ποιο βαθμό οι πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης έρχονται να θεραπεύσουν την κατάσταση ή απλώς να την αποδεχθούν αλλάζοντας ...την πρόσοψη ή κάνοντας κάποια μερεμέτια για τα μάτια του κόσμου.

Keywords
Αναζητήσεις
zanzi anseimo, zanzi anseimo ποιος ειναι
Τυχαία Θέματα