Ιταλία: Κοινοβουλευτικό «ΟΚ» για τα €20 δισ. των τραπεζών

Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο βάσει του οποίου το κράτος θα παράσχει το ποσό των 20 δισ. ευρώ τόσο στη Banca Monte dei Paschi di Siena όσο και σε άλλους προβληματικούς τραπεζικούς ομίλους της χώρας, στα πλαίσια της προσπάθειας διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ιταλίας.

Στον νέο νόμο -ο οποίος είναι συμπληρωματικός διατάγματος το οποίο είχε υπογράψει τον Δεκέμβριο ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόν- περιλαμβάνονται τα μέτρα που αφορούν τους όρους παροχής της

έκτακτης στήριξης των προβληματικών τραπεζών, ενώ οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν προληπτική ανακεφαλαιοποίηση, αλλά υπό τον όρο ότι σημαντικό κόστος θα αναλάβουν και οι κάτοχοι των χρεών τους.

Η Monte Paschi ήταν η πρώτη ιταλική τράπεζα που προσέφυγε για βοήθεια στο ιταλικό δημόσιο, αφού απέτυχε η προσπάθειά της για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Δεκέμβριο. Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι η συγκεκριμένη τράπεζα θα πρέπει να αντλήσει το ποσό των 8,8 δισ. ευρώ προκειμένου να στηρίξει την κεφαλαιακή της επάρκεια. Η τράπεζα έχει καταθέσει και ένα νέο business plan το οποίο, όμως, θα πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα... βουνό μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 360 δισ. ευρώ, γεγονός που πλήττει τόσο την εμπιστοσύνη των επενδυτών όσο και την κερδοφορία τους.

Η ουσιαστική ένταξη της Monte dei Paschi υπό κρατική «ομπρέλα», κάτι που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη κρατικοποίηση εταιρείας στη χώρα από τη δεκαετία του '30, θα ακολουθηθεί από τη στήριξη και άλλων τραπεζών όπως οι Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza.

Keywords
Τυχαία Θέματα