Ιταλία: Έτοιμος να ρίξει την κυβέρνηση ο Σαλβίνι

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε στο κόμμα του ότι είναι έτοιμος να διαλύσει την κυβερνητική συμμαχία εάν δεν μπορέσει να περάσει τα φορολογικά σχέδιά του και άλλα μέτρα προτεραιότητας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο αρχηγός της Λέγκα και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης ενημέρωσε τους βουλευτές τους ότι αν και θέλει να δει τον κυβερνητικό συνασπισμό να επιβιώνει, είναι έτοιμος να πυροδοτήσει την κατάρρευσή του, εάν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων

δεν στηρίξει το σχέδιό του για μείωση των φόρων και υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή.

Σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση ο Σαλβίνι είπε χαρακτηριστικά πως ανάλογα με τη στάση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων απέναντι στα σχέδιά του ο κυβερνητικός συνασπισμός «θα μπορούσε να αντέξει τέσσερα χρόνια ή να διαλυθεί το πολύ σε τρεις μήνες», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Το μέλλον του συμφώνου εξαρτάται από τους εταίρους του συνασπισμού που συμφωνούν με τα αιτήματα της πολιτικής της Λιγκ, Ο Σαλβίνι υπογράμμισε πως το μέλλον του συνασπισμού εξαρτάται από το αν οι σύμμαχοί του συμφωνούν με την πολιτική της Λέγκα και από το αν ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο θα συνεχίζει να αντιτίθεται, μετά το καταστροφικό του αποτέλεσμα την Κυριακή. Τα μέλη των Πέντε Αστέρων ψηφίζουν online την Πέμπτη για το αν θα διατηρήσουν τον Ντι Μάιο ως ηγέτη τους.

Η προοπτική πτώσης της κυβέρνησης προκάλεσε τα ιταλικά δεκαετή ομόλογα να σβήσουν τα κέρδη της ημέρας. Το spread έναντι των γερμανικών 10ετών ομολόγων διευρύνθηκε στις 291 μονάδες βάσης, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή, η Ιταλία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του μεγάλου ελλείμματός της, που παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα