Ισπανικά ΜΜΕ: Έτοιμη να προκηρύξει εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου η Καταλονία

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν πρόκειται να κάνει μια επίσημη ανακοίνωση σήμερα στις 13:30 τοπική ώρα (14:30 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση της επαρχίας αυτής της Ισπανίας.

Στο μεταξύ η εφημερίδα La Vanguardia έγραψε σήμερα, χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, ότι η κυβέρνηση της Καταλονίας εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου.

Το καταλανικό πρακτορείο ειδήσεων από την πλευρά του μετέδωσε ότι ο Πουτζντεμόν πρόκειται

να ανακοινώσει σήμερα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας είναι προγραμματισμένο να μιλήσει σήμερα ενώπιον της τοπικής Βουλής. Νωρίτερα ακύρωσε σχέδια για εμφάνισή του την Παρασκευή στην ισπανική Γερουσία, η οποία αναμένεται να επικυρώσει την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας από τη Μαδρίτη και την καθαίρεση της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο Καταλανός ηγέτης είχε καλέσει σε σύσκεψη στενούς συνεργάτες του στην έδρα της τοπικής διοίκησης στη Βαρκελώνη. Το κόμμα του, το Junts per Si, φέρεται να του έχει ζητήσει την κήρυξη ανεξαρτησίας, αγνοώντας πλήρως τις αποφάσεις της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

Την απόσχιση υποστηρίζει και το αριστερό κόμμα CUP, που στηρίζει τη διοίκηση Πουτζντεμόν στην τοπική Βουλή.

«Φαίνεται ξεκάθαρο ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν επέλεξε τη χείριστη των επιλογών, εφεξής αυτός είναι υπεύθυνος», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του καταλανικού τμήματος του Λαϊκού Κόμματος, που κυβερνά στην Ισπανία.

Η κήρυξη πρόωρων εκλογών στην Καταλονία θα ήταν μια εναλλακτική λύση για τον κ. Πουτζντεμόν, σε έναν πολιτικό ελιγμό για να προλάβει την απευθείας διακυβέρνηση της περιοχής από τη Μαδρίτη, όπου σήμερα στις 18:00 ώρα Ελλάδος μια επιτροπή της Γερουσίας αποτελούμενη από 27 μέλη θα ξεκινήσει να συζητά την αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος προειδοποίησε νωρίτερα ότι τυχόν κήρυξη πρόωρων εκλογών από την τοπική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναστρέψει τη μερική αναστολή του αυτοδιοίκητου της περιοχής, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε χθες από την πλευρά του ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του Συντάγματος ήταν η «μοναδική» δυνατή λύση σχετικά με την Καταλονία, μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης της 1ης Οκτωβρίου και της άρνησης του κ. Πουτζντεμόν να αποκηρύξει κάθε πρόθεση απόσχισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα