Προς παράταση των περικοπών προσφοράς πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ

Ο πρίγκιπας του Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman υποστήριξε την επέκταση των περικοπών παραγωγής πετρελαίου εκ μέρους του ΟΠΕΚ πέρα από τον Μάρτιο του 2018, χωρίς όμως να σημαίνει ότι αυτή η απόφαση μπορεί σίγουρα να βγάλει τη χώρα και τις πετρελαιοπαραγωγούς συμμάχους της στον Οργανισμό, από τα προβλήματά τους στη συνάντηση του ΟΠΕΚ

τον επόμενο μήνα.

Ο πρίγκιπας, ο οποίος έγινε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του βασιλείου, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg News ότι «φυσικά» ήθελε να επεκτείνει τις περικοπές στο 2018. «Πρέπει να συνεχίσουμε τη σταθεροποίηση της αγοράς», είπε.

Μέχρι τώρα, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι σημείωναν ότι προτιμούσαν να παρατείνουν τις περικοπές, αλλά πάντοτε συνόδευαν αυτή τη δήλωση με την υπενθύμιση ότι όλες οι επιλογές είναι ανοικτές. Η τιμή του πετρελαίου ανέκτησε τις απώλειες, μετά τα σχόλια του πρίγκιπα Mohammed, ενώ το αργό πετρέλαιο του Δυτικού Τέξας άλλαξε ελάχιστα στα 52,17 δολάρια το βαρέλι στις 10:26 π.μ. ώρα Λονδίνου, αφού είχε προηγουμένως μειωθεί κατά 0,4%.

Με σχόλιό του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στήριξε την προοπτική της επέκτασης των περιορισμών, δείχνοντας ότι το Ριάντ και η Μόσχα είναι έτοιμες να παρατείνουν τη συνεργασία τους για τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου και την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ τον προσεχή μήνα, η επέκταση ενδέχεται να ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου, βελτιώνοντας την περιουσία της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας και των χωρών που εξαρτώνται από το πετρέλαιο από τη Νιγηρία στη Βραζιλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα