Ισπανία: Κύμα μηνύσεων κατά τραπεζών – Χρυσές δουλειές για δικηγόρους

Πριν πάνε για τα ψώνια τους στο πολυκατάστημα που λειτουργεί η Carrefour στη Μαδρίτη, πολλοί καταναλωτές περνούν και από το νέο δικηγορικό γραφείο για να πάρουν πληροφορίες σχετικά με την κατάθεση μήνυσης κατά των τραπεζών τους.

Ενδεικτική η περίπτωση μιας Ισπανίδας, της Loli Franco, που διεκδικεί από την τράπεζά της ποσό 3.000 ευρώ, καθώς, όπως ισχυρίζεται, το πιστωτικό ίδρυμα «τράβηξε» λανθασμένα από τον λογαριασμό της όλα τα έξοδα της υποθήκης

της και τώρα θα πρέπει να της επιστρέψει τμήμα αυτών των χρημάτων. Για τον λόγο αυτό απευθύνθηκε στου δικηγόρους που έχουν ανοίξει το γραφείο τους υπό την ίδια στέγη με την υπεραγορά του San Sebastian de los Reyes.

Ένα «κύμα» αποφάσεων εναντίον των τραπεζών για το κόστος που χρέωσαν στους πελάτες που είχαν βάλει υποθήκη για να λάβουν δάνειο, έστρεψε πολλούς πελάτες να καταθέσουν μηνύσεις κατά των τραπεζών τους μέσω δικηγορικών γραφείων όπως η Arriaga Asociados που λειτουργεί ακριβώς έξω από το έξω από το κατάστημα της Carrefour. Η νομική διαμάχη για τους όρους των ισπανικών ενυπόθηκων δανείων ύψους 516 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτελεί πλέον «πονοκέφαλο» για τις τράπεζες που ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση που ήδη αγωνίζονται για την προστασία των περιθωρίων κέρδους.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, αναφέροντας ότι προσφάτως ήρθε να προστεθεί κι ένας νέος κίνδυνος για τα έσοδα των τραπεζών, υπό τη μορφή δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες μεταφράζονται σε αύξηση των νομικών εξόδων που αναλαμβάνουν οι τράπεζες.

Ο αντίκτυπος από τον αυξημένο νομικό κίνδυνο που διατρέχουν οι τράπεζες ίσως οδηγήσει στην υιοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων για την έγκριση δανείων καθώς και σε υψηλότερα κόστη δανεισμού που ίσως επηρεάσουν την παροχή δανείων.

Τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι τράπεζες που συνυπολόγισαν τις λεγόμενες χαμηλότερες ρήτρες σε συμβάσεις ενυπόθηκων δανείων για να καθορίσουν ένα ελάχιστο επίπεδο αποπληρωμής στεγαστικών δανείων, τελικά υπερχρέωσαν τους πελάτες τους.

Οι ρήτρες αυτές είχαν προστατεύσει τους δανειστές από τη βουτιά του Euribor 12μηνης διάρκειας (πρόκειται για το επιτόκιο αναφοράς με το οποίο συνδέονται τα περισσότερα ισπανικά ενυπόθηκα δάνεια), από 5,39% το 2008 σε -0,119%. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας, η κυβέρνηση αναγκάζει τις τράπεζες να παρακρατήσουν επιπλέον 1,9 δισ. ευρώ για να καλύψουν πιθανές νομικές αξιώσεις και μπορεί να σημαίνει ότι τελικά ίσως αναγκαστούν να επιστρέψουν ως και 4 δισεκατομμύρια ευρώ στους πελάτες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα