Ισπανία: Η άνοδος της ανεργίας ενισχύει την προεκλογική καμπάνια της αντιπολίτευσης

Πλήγμα για τον προεκλογικό αγώνα του Ισπανού πρωθυπουργού Pedro Sanchez αποτελεί η μικρή έστω άνοδος της ανεργίας στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, καθώς θα χρησιμοποιηθεί ως «χαρτί» από τη συντηρητική αντιπολίτευση ενόψει των εθνικών εκλογών της Κυριακής.

Το επίπεδο ανεργίας της Ισπανίας είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά από εκείνο της Ελλάδας και αν κι έχουν μεσολαβήσει έξι χρόνια οικονομικής επέκτασης, η ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί

την αχίλλειο πτέρνα της οικονομίας της χώρας.

Κι ενώ ο προεκλογική καμπάνια εστίαζε κυρίως σε κοινωνικά θέματα και σε μια σοβούσα αποσχιστική κίνηση στην Καταλονία, τα στοιχεία που βγήκαν σήμερα στη δημοσιότητα, δίνουν στην αντιπολίτευση μια ευκαιρία να ασκήσουν σφοδρή κριτική στον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό και στους οικονομικούς χειρισμούς του.

Σύμφωνα με την ισπανική στατιστική υπηρεσία, η ανεργία αυξήθηκε στο 14,7% το α' τρίμηνο από 14,45% το προηγούμενο τρίμηνο. Είναι η πρώτη αύξηση από τα τέλη του 2017. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 49.000 άτομα στους 3,35 εκατ. - είναι η μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδος μέσα σε έξι χρόνια.

Εν μέρει η αύξηση οφείλεται στο ότι φέτος το Πάσχα έπεσε Απρίλιο ενώ πέρυσι είχε πέσει Μάρτιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα