Ισπανία: Ανθεκτική η οικονομία με άνοδο 0,7% του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο

Τριμηνιαία αύξηση της τάξης του 0,7% σημειώθηκε στο ισπανικό ΑΕΠ το διάστημα Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2016, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Η αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση διαμορφώνεται στο 3,2%.

Η επίδοση είναι μικρότερη από την αύξηση 0,8% κατά το β' τρίμηνο του έτους.

Η Υπηρεσία INE διαπιστώνει επίσης ανάκαμψη στον εγχώριο

τραπεζικό τομέα, καθώς η Caixabank - η τρίτη μεγαλύτερη της χώρας - και η μεσαίου μεγέθους Banco Sabadell, προβλέπεται να είναι κερδοφόρες, έχοντας βελτιώσει τις αποδόσεις τους όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια και την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Επιπλέον, ο χαμηλός πληθωρισμός, η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και η πολύ καλή τουριστική σαιζόν έχουν εκτινάξει την κατανάλωση αυτήν τη χρονιά στην Ισπανία, βοηθώντας την να ξεφύγει από την τριετή ύφεση και να αντιπαρέλθει με επιτυχία το πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε από τις δύο άκαρπες εκλογικές αναμετρήσεις.

Πολύ θετικά αναμένεται να λειτουργήσει και η λήξη του 10μηνου πολιτικού αδιεξόδου εντός της χώρας, καθώς, όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες, οι Σοσιαλιστές δεν θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, ανοίγοντάς του τον δρόμο για τηδ διατήρηση της πρωθυπουργίας της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα