Ισλανδία: Η υπερβολική εισροή κεφαλαίων οδηγεί σε νέους κανόνες

Mέχρι πρότινος, το κύριο μέλημα της Ισλανδίας ήταν η εκροή κεφαλαίων. Τώρα πια είναι για το πόσο εισρέει.

Επτά χρόνια μετά από την κατάρρευση των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας υπό το βάρος του χρέους των 85 δισ. ευρώ, η ρυθμιστική αρχή του νησιού αναφέρει πως συνεργάζεται με την κεντρική τράπεζα και το ΥΠΟΙΚ για να σιγουρέψει πως η σταθερότητα την οποία απέκτησε μετά από χρόνια προσπάθειας θα συνεχιστεί.

"Πρέπει να ανησυχούμε

για πιθανή υπερβολική εισροή όπως και για υπερβολική εκροή κεφαλαίων", ανέφερε ο Jon Thor Sturluson, αντιπρόεδρος της εν λόγω χρηματοπιστωτικής αρχής της Ισλανδίας. "Οι εισροές μπορεί να είναι αθώες αρχικά αλλά οι μακροχρόνιες επιπτώσεις μίας υπερβολικής εισροής όπως πριν από το 2008 θα ήταν καταστροφική".

Η Ισλανδία έχει αυξήσει το επιτόκιό της τρεις φορές από τον Ιούνιο, στο 5,75%, αφού το νησί είναι κοντά στην ολοκλήρωση της αναπτυξιακής του πολιτικής μετά από την κρίση, ενώ ενδέχεται και να μειωθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι οι οποίοι έχουν επιβληθεί, μέσα στο 2016. Η οικονομική ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, και η κεντρική τράπεζα αναφέρει πως ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τον στόχο του φέτος αφού αυξάνονται οι μισθοί.

Προσφέροντας τις υψηλότερες αποδόσεις μετά την Ελλάδα, η Ισλανδία γίνεται μαγνήτης για τους επενδυτές οι οποίοι δανείζονται σε νομίσματα με χαμηλά επιτόκια και μετά επενδύουν σε οικονομίες με υψηλά. Μία παρόμοια εισροή κεφαλαίων ήταν το κλειδί της κρίσης του 2008.

Αν και η ρυθμιστική αρχή αναφέρει πως η εποπτεία για την μετρίαση του προβλήματος έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ μπορεί να χρειαστεί και η θέσπιση νέων κανόνων και νόμων για την αποφυγή κι άλλου χρηματοπιστωτικού κραχ.

Η κεντρική τράπεζα ήδη προετοιμάζει νομοθεσία με την οποία θα αντιμετωπίσει την εισροή κεφαλαίων. Ο Sturluson δεν σχολίασε τις προετοιμασίες αλλά ανέφερε πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σύντομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα