Ισχυροί ευρωπαϊκοί κραδασμοί στη Wall Street - Σχεδόν 500 μονάδες χάνει ο DJ

Δεν έμεινε ανεπηρέαστη η αμερικανική αγορά από το μαζικό sell-off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το βάρος της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διεύρυνε τις απώλειες μετά τα σενάρια για νέες εκλογές στην Ιταλία στις 29 Ιουλίου. Ο κ. Κοταρέλι δεν παρουσίασε κατά την σημερινή του συνάντηση με τον Σέρτζιο Ματαρέλα λίστα με τους υπουργούς που επιθυμεί να συγκροτήσουν την κυβέρνηση του.

Η κλιμάκωση του ιταλικού πολιτικού δράματος στην Ιταλία προκαλεί αναταράξεις στα στοιχεία ενεργητικού

και επαναφέρει μνήμες από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Ο Dow Jones υποχωρεί σχεδόν κατά 500 μονάδες με πτώση 2% στις 24.277 μονάδες. Nasdaq και S&P 500 υποχωρούν κατά 0,74% και 1,50% στις 7.380 και 2.680 μονάδες αντίστοιχα.

Οι επενδυτές παρακολουθούν παράλληλα την πολιτική κατάσταση στην Ισπανία, όπου επίκειται ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, αλλά και τις προσπάθειες να πραγματοποιηθεί τελικά η σύνοδος μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Επίσης η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στο θέμα του εμπορίου ΗΠΑ-Κίνας, και συγκεκριμένα στους δασμούς Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα.

Σπεύδουν σε ομόλογα και γιεν οι επενδυτές

Το πολιτικό αδιέξοδο οδηγεί σε ισχυρές ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα, ενώ μεγάλη πίεση δέχεται το ευρώ, με το δολάριο να κερδίζει σημαντικό έδαφος. Ωστόσο τα αμερικανικά ομόλογα κερδίζουν έδαφος, όντας πιο ασφαλή επενδύσεις. Α

κόμη πιο κερδισμένο βγαίνει το ιαπωνικό γιεν, καθώς αποτελεί ασφαλές asset σε περιόδους αναταράξεων. Κατά 1% υποχωρεί το USD/JPY, με την ισοτιμία δολαρίου/γιεν να βρίσκεται στο 108,31. Στο 1,1537 βουτάει το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό 10ετές καταγράφει ράλι, με την απόδοση να υποχωρεί κατά 4,85% στο 2,79%, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις volatile μετοχές, επενδύοντας σε πιο risk-off στοιχεία.

Από το "μέτωπο" της Federal Reserve, το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι δηλώσεις του προέδρου της St. Louis Fed, James Bullard ότι είναι δύσκολο για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια της σε μεγάλο βαθμό όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζουν στην κατεύθυνση της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης S&P/Case-Shiller που καταγράφει τις τιμές των κατοικιών σε είκοσι πόλεις των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 0,4% τον Μάρτιο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 1,13% στα 66,73 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,79% χαμηλότερα, στα 1.299 δολάρια ανά ουγγιά.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών συνεχίζουν να εμφανίζουν ισχυρούς ρυθμούς ανόδου.

Ειδικότερα, ο εθνικός δείκτης τιμών S&P/Case-Shiller αυξήθηκε κατά 0,4% τον Μάρτιο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε άνοδο 6,5%. Ο δείκτης για τις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές αυξήθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση και 6,8% σε ετήσια.

Keywords
Τυχαία Θέματα