Ιράκ: Ξεκίνησε επιχείρηση για ανακατάληψη της Φαλούτζα

O πρωθυπουργός του Ιράκ, Haidar al-Abadi, ανακοίνωσε την απαρχή στρατιωτικών επεμβάσεων για την ανακατάληψη της Φαλούτζα από το ΙΚ.

"Η ώρα ήρθε να απελευθερώσουμε την Φαλούτζα, και το Daesh (ISIS) δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να υποχωρήσει", ανάφερε ο al-Abadi μέσω του λογαριασμού του στο Twitter την Κυριακή. Η πόλη, η οποία αποτελείται ως επί το πλείστον από Σουνίτες βρίσκεται περίπου 70 χλμ. Δυτικά της Βαγδάτης

και αποτελεί κύριο κόμβο ο οποίος είχε καταληφθεί από τους ισλαμιστές τον Ιανουάριο του 2014.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Jazeera ανέφερε πως η επίθεση κατά της πόλης ξεκίνησε την Δευτέρα. Ο στρατός του Ιράκ προειδοποίησε τους πολίτες να φύγουν από την πόλη, και αν δεν μπορούν, να υψώσουν λευκές σημαίες για να σημαδέψουν τις τοποθεσίες τους. Η εκκένωση των πολιτών δεν θα είναι καθόλου εύκολη, αφού οι ισλαμιστές έχουν παντού φυλάκια και απαγορεύουν την μετακίνηση στους πολίτες.

Η επίθεση αυτή γίνεται τη στιγμή της εμβαθυμένης πολιτικής αστάθειας στο Ιράκ. Διαδηλωτές και στρατός συγκρούστηκαν την Παρασκευή στην Πράσινη Ζώνη, με τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα