Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές στη «σκιά» του Brexit

Κέρδη κατέγραψαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της «κατραπακιάς» της Μέι που υπέστη μια ακόμη ήττα στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Αναμένεται να πραγματοποιηθούν δύο ακόμη ψηφοφορίες - η πρώτη ψηφοφορία σήμερα θα αφορά πρώτα το εάν θα υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία (no deal Brexit), ενώ η δεύτερη, αύριο Πέμπτη 14 Μαρτίου, εάν τελικώς η Βρετανία θα ζητήσει παράταση του Άρθρου 50, βάσει του οποίου η καταλυτική ημερομηνία για έξοδο από την ΕΕ

είναι η 29η Μαρτίου 2019.

Την ίδια ώρα, οι αγορές παρακολουθούν την υπόθεση Boeing, καθώς πολλές χώρες έχουν καθηλώσει τα αεροσκάφη τύπου Boeing 737 Max 8, ενώ έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,63% κι έκλεισε στις 375,6 μονάδες.

Ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου έκλεισε με κέρδη 1,5%, με τις μετοχές των Shell και BP να ενισχύονται κατά 1,5% και 2,1% αντίστοιχα, καθώς η τιμή του πετρελαίου σημειώνει σημαντική άνοδο, εν μέσω των συνεχιζόμενων περικοπών στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ αλλά και των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν και της Βενεζουέλας.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,42% κι έκλεισε στις 11.572,41 μονάδες, o FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,11% στις 7.159,19 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,69% στις 5.306,38 μονάδες.

Τα κέρδη στο Λονδίνο παρέμειναν περιορισμένα, καθώς οι μετοχές δέχτηκαν πιέσεις από την ισχυρή άνοδο της στερλίνας.

Η λίρα σημειώνει άλμα 1,1% έναντι του δολαρίου, εν μέσω ελπίδων ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν κατά της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,57% κι έκλεισε στις 20.749,20 μονάδες.

Θετικά το επενδυτικό κλίμα επηρέασαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της ενιαίας νομισματικής ένωσης σημείωσε άνοδο 1,4% τον Ιανουάριο του 2019, έναντι πτώσης 0,9% του προηγούμενου μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο +1%.

Keywords
Τυχαία Θέματα