Ικανοποίηση ΥΠΕΝ για την πρώτη μέρα του Κεντρικού Γραφείου Κτηματογράφησης

Ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία του το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, που στεγάζεται στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεϊκου 137) και ήδη, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), χιλιάδες πολίτες που κατοικούν στην Αττική κι έχουν ακίνητη περιουσία εκτός αυτής «εξυπηρετήθηκαν αποτελεσματικά».

Το Γραφείο είναι στελεχωμένο με καταρτισμένα στελέχη (δικηγόρους και τοπογράφους μηχανικούς), που παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια συλλογής δηλώσεων.

Το ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου είναι μία «στρατηγικής

σημασίας τομή, που διαμορφώνει ένα νέο τοπίο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας» και πως «μαζί με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον αξιόπιστο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα ενιαίος φορέας, το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που ενοποιεί το Κτηματολόγιο με τα υποθηκοφυλακεία.

Σε εξέλιξη είναι περισσότερες από 70 συμβάσεις κτηματογράφησης για το 60,3% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, συνολικού κόστους 490 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί η ανάθεση πέντε συμβάσεων για το 7% των δικαιωμάτων για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα επιτευχθεί με την ένταξη στις προδιαγραφές του «Ελληνικού Κτηματολογίου» και των ειδικών υφιστάμενων Κτηματολογίων (Δωδεκανήσου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου), που αντιστοιχούν στο 2% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στη χώρα.

Με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε όλη την Επικράτεια θα έχουν διασφαλιστεί περίπου 39 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας πολιτών και Δημοσίου, κάτι, που κατά το ΥΠΕΝ, συνιστά «μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα