Ηπια ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στα στοιχεία για την ανάπτυξη

Σε θετικό πρόσημο γυρίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αφενός οι καθησυχαστικές εκτιμήσεις των αναλυτών για τη διάχυση της τουρκικής κρίσης στην Ευρωζώνη, αφετέρου τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ, που αυξήθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, έναντι εκτίμησης για άνοδο κατά 0,4%, προσφέρουν στήριξη στους δείκτες των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Σημειώνεται ότι σε ετήσια βιάση, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2% από 2,1%.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 σημειώνει άνοδο 0,55% στις 387,03

μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE100 ενισχύεται κατά 0,26%, στη Φρανκφούρτη ο DAX +0,68% , στο Παρίσι ο CAC40 +0,51%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB +0,71% ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ35 με άνοδο 0,49%.

Στην Ιταλία, για δημοσιονομική σταθερότητα και μείωση του δημοσίου χρέους δεσμεύεται η ιταλική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης τη Δευτέρα για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019.

Όπως ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση, ο προϋπολογισμός συνδυάζει τους οικονομικούς στόχους της κυβέρνησης με τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών, συγκεκριμένα τη συνέχιση της καθοδικής πορείας του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ.

Η ιταλική κυβέρνηση επιχειρεί να κατευνάσει τις ανησυχίες των αγορών για εκτροχιασμό των δημοσιονομικών και σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Πάντως, οι επενδυτές εξακολουθούν να εστιάζουν και στην Τουρκία, ότου τα τελευταία 24ωρα υπήρξαν πολύ μεγάλες πιέσεις στη λίρα με το τουρκικό νόμισμα να είναι σε ελεύθερη πτώση από τις αρχές του έτους, λόγω πληθωρισμού, διογκούμενου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και εντεινόμενης διαμάχης με τις ΗΠΑ.

Σήμερα ωστόσο, η λίρα δείχνει να ανακάμπτει και να κερδίζει λίγο από το χαμένο έδαφος. Πριν από λίγο η ισοτιμία με το δολάριο ήταν στο 1:6,47, με άνοδο περί το 6%. Ωστόσο πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση της λίρας θα συνεχιστεί.

Αργότερα εντός της ημέρας αναμένονται και τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, καθώς και ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW.

Keywords
Τυχαία Θέματα