ΗΠΑ: Σε χαμηλό 49 ετών η ανεργία, σε υψηλό 9 ετών οι μισθοί

Η αύξηση των θέσεων εργασίας των ΗΠΑ σημείωσε μεγάλη άνοδο τον Οκτώβριο και οι μισθοί έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους σε εννιάμιση χρόνια, δείχνοντας την περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς εργασίας που θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Κεντρική Τράπεζα (Fed) να αυξήσει τα επιτόκια και πάλι το Δεκέμβριο.

Η έκθεση του Υπουργείου Εργασίας έδειξε επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας σταθεροποιήθηκε σε ένα χαμηλό 49 ετών, στο 3,7%, ακόμη και αν περισσότεροι

άνθρωποι εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό, ως ένδειξη εμπιστοσύνης στην αγορά εργασίας.

Η σταθερή δύναμη της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να ησυχάσει τους φόβους για την υγεία της οικονομίας, μετά τα αδύναμα στοιχεία για τη στέγαση και τις μειωμένες επιχειρηματικές δαπάνες.

Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 250.000 τον περασμένο μήνα, καθώς η απασχόληση στον κλάδο της αναψυχής και της φιλοξενίας επανέκαμψε.

Υπήρχαν επίσης μεγάλα κέρδη στον κλάδο της κατασκευής και των επαγγελματικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών μισθοδοσίας. Τα στοιχεία για το Σεπτέμβριο αναθεωρήθηκαν για να δείξουν 118.000 νέες θέσεις εργασίας αντί για τις 134.000 που είχαν αναφερθεί προηγουμένως.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά πέντε σεντς, ή 0,2%, τον Οκτώβριο, αφού σημείωσαν άνοδο 0,3% το Σεπτέμβριο. Αυτό ενίσχυσε την ετήσια αύξηση των μισθών στο 3,1%, το μεγαλύτερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009, από 2,8% το Σεπτέμβριο.

Η Fed δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της την επόμενη εβδομάδα, αλλά οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τα ισχυρά δεδομένα της αγοράς εργασίας του Οκτωβρίου θα μπορούσαν να ωθήσουν την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Η Fed αύξησε το κόστος δανεισμού τον Σεπτέμβριο για τρίτη φορά φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα