ΗΠΑ: Επίθεση του υπ. Δικαιοσύνης στον... «Λύκο της Wall Street»

Το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης προσπαθεί να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται ακίνητα, έργα τέχνης και μετρητά, τα οποία προέρχονται από τα έσοδα της ταινίας «Ο Λύκος της Wall Street». Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα τα έσοδα από την ταινία διακινήθηκαν παράνομα, μέσω ενός κατασκευαστικού fund με έδρα τη Μαλαισία, γνωστότερου ως 1MDB.

Τα κεφάλαια, τα οποία παρανόμως, στάλθηκαν στο εν λόγω fund,

χρησιμοποιήθηκαν προς ίδιον όφελος αρκετών ιδιωτών, μεταξύ των οποίων και δημόσιοι υπάλληλοι, συγγενείς και συνεργάτες τους, προκειμένου να αγοραστούν πολυτελής κατοικίες στις ΗΠΑ, για ταξίδια για τζόγο στο Λας Βέγκας αλλά και για αγορά έργων τέχνης συνολικής αξίας 200 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας.

«Η 1MDB δεν είχε κανένα συμφέρον ούτε κανένα κέρδος από τη διακίνηση αυτών των κεφαλαίων», τονίζει η αμερικανική κυβέρνηση.

Το fund με έδρα τη Μαλαισία βρίσκεται στο κέντρο αρκετών διεθνών ερευνών αναφορικά με μίζες και ξέπλυμα χρήματος από δημοσίους υπαλλήλους. Έρευνες πραγματοποιούνται από Σιγκαπούρη, Ελβετία, Λουξεμβούργο και ΗΠΑ, με τις αρμόδιες αρχές να αναζητούν τις εισροές κεφαλαίων στο fund.

Επίσης οι διεθνείς αρχές εξετάζουν κατά πόσο ιδιώτες που είχαν πολιτικές διασυνδέσεις στην Κουάλα Λουμπούρ επωφελήθηκαν οικονομικά από το κεφάλαιο, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου πρόεδρος ήταν ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Najib Razak. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το fund έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή σε παράνομες πράξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα