ΗΠΑ: Επαναφέρουν τις κυρώσεις στο Ιράν - Βουτιά για το αργό


Την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κυρώσεις αφορούν τους τομείς της ναυτιλίας, της οικονομίας και της ενέργειας του Ιράν.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα εξαιρέσουν προσωρινά οκτώ χώρες από τις κυρώσεις, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο

μετά την επανέναρξη των κυρώσεων τη Δευτέρα.

Ενώ ο στόχος της κυβέρνησης Τραμπ είναι ακόμη να βλάψει την οικονομία του Ιράν, παραχωρούνται παρεκκλίσεις σε χώρες με αντάλλαγμα συνεχείς περικοπές στις εισαγωγές, ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου, δήλωσε νωρίτερα αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι παραχωρήσεις αυτές είναι μόνο προσωρινές και οι ΗΠΑ περιμένουν από τις χώρες να μειώσουν τις εισαγωγές από το Ιράν τους ερχόμενους μήνες.

Η λίστα όλων των χωρών που θα λάβουν τις παραχωρήσεις αναμένεται να δημοσιευτεί επίσημα τη Δευτέρα.

Ιράν: Δεν μας ανησυχεί η επανεπιβολή των κυρώσεων

Το Ιράν δήλωσε στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι δεν ανησυχεί για την επαναφορά των νέων κυρώσεων των Η.Π.Α. στους πετρελαϊκούς και χρηματοοικονομικούς τομείς της χώρας.

"Η Αμερική δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τα μέτρα εναντίον του μεγάλου και γενναίου έθνους μας. Έχουμε τη γνώση και την ικανότητα να διαχειριστούμε τις οικονομικές υποθέσεις της χώρας", ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μπαχράμ Κασέμι στην κρατική τηλεόραση.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 1% μετά την ανακοίνωση, οδηγώντας προς εβδομαδιαία απώλεια πάνω από 6%.

Το brent στο συμβόλαιο του Ιανουαρίου υποχώρε κατά 26 σεντςμ στα 72,63 δολ. το βαρέλι, μια απώλεια 0,4%. Το αμερικανικό αργό CLc1 υποχώρησε κατά 61 σεντς στα 63,08 δολ. το βαρέλι, με απώλειες 1%.

Καιτα δύο συμβόλαια υποχώρησαν περισσότερο από 15% από το υψηλό τεσσάρων ετών που είχαν αγγίξει στις αρχές Οκτωβρίου, λόγω των ανησυχιών ότι οι επικείμενες κυρώσεις από το Ιράν θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το απόθεμα τις παγκόσμιες αγορές.

Το αργό πήρε μια ώθηση την Παρασκευή, καθώς οι αγορές μετοχών παγκοσμίως ενισχύθηκαν, με την ελπίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα επιδιορθώσουν τις εμπορικές τους σχέσεις. Οι ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είχαν κλονίσει τις χρηματιστηριακές αγορές, επιδεινώνοντας τις τιμές του πετρελαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα